Na Dan grada Kutine dodijeljene nagrade: Vladimiru Balgaču – posthumna nagrada za životno djelo: Matiji Sloupu – godišnja nagrada

Kutina danas slavi Dan grada. Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Domu kulture grad je obilježio 766. obljetnicu od prvog pisanog spomena imena Kutine. Uz predstavnike s državne, županijske i gradske razine danas su na svečanoj sjednici dodijeljene i nagrade grada Kutine za 2022. godinu.


Nagrade su dodijelili gradonačelnik Zlatko Babić i predsjednik Gradskog vijeća Robert Krpes.
Nagrada Grada Kutine za životno djelo posthumno je dodijeljena preminulom hrvatskom branitelju, Vladimiru Balgaču. Balgač je nagrađen za neizmjeran doprinos u Domovinskom ratu, iznimno junaštvo, stradanje i žrtvu prošavši logore u Vukovaru, ali i nesebičnu predanost i dosljednost u društvenom i humanitarnom radu nakon rata.

  Godišnja nagrada Grada Kutine dodijeljena je paraolimpijcu Matiji Sloupu, članu Atletskog kluba OSI, za ostvarena sportska dostignuće na paraatletskim državnim i međunarodnim prvenstvima te izuzetan doprinos u promicanju sportskog ugleda Grada Kutine. Sloup se dugo godina svojim sportskim odricanjem bori za nove medalje u svojoj kategoriji, u čemu je poznat u cijeloj Hrvatskoj i šire, te dokazuje kako za uspjeh nema ograničenja.

 Posthumna nagrada preminulom hrvatskom branitelju Vladimiru Balgaču uručena je njegovoj supruzi Silvani Balgač koja se kratko obratila skupu: „Željeli bismo se zahvaliti Gradu Kutini i hodočasnicima udruge Kutina-Vukovar čiji je osnivač bio moj suprug, a posebna zahvala ide Darku Klobučaru koji ga je predložio za ovu nagradu. Moj suprug je ovaj grad jako volio zbog čega je otišao na slavonsko ratište. Ponosni smo na njega i znam da bi mu bila čast primiti ovo priznanje za svoje nesebično djelovanje. Zauvijek će ostati u našim srcima“, rekla je supruga Vladimira Balgača.

Na nagradi je zahvalio i Matija Sloup: „Želim se zahvaliti svima koji su prepoznali moj rad i trud tijekom svih ovih godina. Moj cilj je jasan i ja nikada ne odustajem. Sljedeće godine je svjetsko prvenstvo u Parizu i cilj mi je što bolji plasman. Čast mi je primiti ovu nagradu i to mi je pokazatelj da je ovo što radim dobro. Zavaljujem gradonačelniku Babiću na podršci svih ovih godina, zahvaljujem svom Atletskom klubu Odisej, treneru Kačmarčiku, a najviše svojoj obitelji koja mi je bezrezervna podrška”, rekao je Sloup.