„Malene tajne polja i luga“ – promocija knjige prof. Ante Šestića

U Tehničkoj školi Kutina predstavljena je knjiga profesora Ante Šestića „Malene tajne polja i luga“. Organizator promocije je Ogranak Matice hrvatske u ime kojega se prisutnima obratila predsjednica Ogranka, Matea Paripović.
  

Ovo je druga knjiga prof. Šestića, po zanimanju inženjera strojarstva zaposlenog u Tehničkoj školi Kutina. Njegova prva knjiga „Dnevnik plehanske satnije“ objavljena je 2000. godine u nakladništvu HKD Napredak iz Dervente odakle autor potječe i koja predstavlja dokumentarni zapis o teškom ratnom dobu i stradanju ljudi u Bosanskoj Posavini, ali i zapis o jednoj mladoj generaciji koja je samoorganiziranjem i vlastitim poticajem branila svoj zavičaj.


  Šestićeva druga knjiga „Malene tajne polja i luga“ svojevrsna je pjesmarica namijenjena kako djeci, tako i odraslima. Pišući u rimi Šestić čitatelju koji čita njegove pjesme pruža duhovite trenutke, ali i tjera ga na razmišljanje. Knjiga sadrži i haiku stihove o kojima je jučer u ime recenzenata govorila književnica Božica Brkan, koja s pjesnikinjom Jasnom Popović Poje u predgovoru ističe: „Ante Šestić pokazao je izvrsno poznavanje prirode i njezinih stanovnika i izuzetno umijeće izražavanja, duhovitost i sklonost rimi, te pjesničku širinu pišući pjesme zagonetke kojima je dao odgovore u haiku odgonetkama“ – istaknula je Božica Brkan.
  

Treba dodati de je Šestić i autor ilustracija koje prate pjesme čime je pokazao i svoju drugu spretnu stranu. O zbirci uredništvo govori kao o potencijalnom štivu u nastavi hrvatskog jezika koje je prigodno što zbog lijepih ilustracija životinja, što zbog tematike bliske djeci i mladima.
  

Nikolina Petranović kao urednica pohvalila je autora u svim navedenim segmentima ove knjige koja se sastoji od 42 pjesme. Uvodna slika njegovog rodnog kraja oslikana vlastitom rukom i ovaj puta naglašava snažno domoljublje i privrženost Bosanskoj Posavini. Kroz haiku stihove koje su recitirali učenici, mogao se osjetiti senzibilitet pjesnika.


  Kako je rekao sam autor na kraju promocije uskoro će se navršiti polovina njegovog života provedenog u Kutini, koju također voli, no svoj kraj ne može nikada zaboraviti.

Šestić se šali i na račun predrasuda prema muškarcima koji pišu pjesme i vole poeziju, naglašavajući kroz svoje stihove kako su nogomet i poezija zapravo spojivi elementi.
  

Bilo je lijepo vidjeti punu dvoranu Šestićevih učenika i sadašnjih i bivših djelatnika Tehničke škole u potpori svom profesoru i kolegi. Na tome im je svima zahvalio ravnatelj škole Ante Dževlan.
U ime Grada Kutine promociji je prisustvovao gradonačelnik Zlatko Babić sa zamjenicom Ivanom Grdić.