Kutinsko dijabetičko društvo obilježilo Svjetski dan dijabetesa

Kutinsko dijabetičko društvo preventivnom zdravstvenom akcijom mjerenja šećera i krvnog tlaka održanom u subotu 12.11. obilježilo je Svjetski dan šećerne bolesti koji se u cijelom svijetu obilježava danas, 14. studenog.
 

Kako ističu iz Kutinskog dijabetičkog društva drago im je da se njihova akcija održala u vremenu obilježavanja Dana grada jer ovakvim preventivnim akcijama čuva se zdravlje naših sugrađana. To je samo jedna od akcija koju ostvaruju kroz projekt uz potporu Grada Kutine pod nazivom „Prevencija dijabetesa – djelujmo danas“.
 

Nakon što su svibnju prigodnim javnim aktivnostima obilježili novoproglašeni Hrvatski dan šećerne bolesti 14. svibnja, Kutinsko dijabetičko društvo pripremilo je i ovu akciju uz obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa – 14. studenoga. Važno je reći da tijekom preventivnih zdravstvenih akcija građani mogu dobiti i savjete, letke o pravilnoj prehrani, te razmijeniti iskustva s osobama koje već boluju od dijabetesa, ali i s djelatnicima medicinske struke.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se temeljem rezolucije UN-a od 2006. godine, a simbolički je vezan za otkriće inzulina prije više od 100 godina. Najveća je to svjetska kampanja podizanja svijesti o problemima i rastućoj prijetnji zdravlju koje na globalnoj razini uzrokuje šećerna bolest. Tema Svjetskog dana šećerne bolesti 2021. – 2023. je „Dostupnost skrbi osobama sa šećernom bolešću“. Fokus ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti je na dostupnosti edukacije o šećernoj bolesti sa sloganom „Edukacijom do bolje sutrašnjice“. Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) u svijetu od šećerne bolesti boluje oko 537 milijuna ljudi,  u Europi je to 61 milijun, a u Hrvatskoj oko 500 tisuća odraslih osoba (u dobi od 20 do 79 godina).
Ako se uzme u obzir procjene da polovica osoba sa šećernom bolešću ostaje nedijagnosticirana, te da svakih 5 sekundi u svijetu jedna osoba umre od posljedica šećerne bolesti, to je dovoljan razlog za provjeru jeste li jedna od 541 milijuna odraslih osoba u svijetu koja ima poremećenu toleranciju glukoze (IGT) i u visokom je riziku od razvoja šećerne bolesti tipa 2.