Dogovorila prodaju putem mobilnih aplikacija i ostala bez novca – upozorenje građanima na prevare

Policijski službenici Postaje granične policije Novska su zaprimili prijavu 32-godišnjakinje koja je na Internet oglasniku objavila oglas za prodaju te joj se 1. kolovoza putem WhatsApp aplikacije javila nepoznata osoba s kojom je dogovorila prodaju.
 
Nakon dogovora joj je nepoznata osoba poslala poveznicu (za koju se ispostavilo da je lažna) te ju tražila da unese svoje osobne podatke i podatke s kartice tekućeg računa. Nakon što je unijela broj kartice primijetila je da joj s računa nedostaje novac i shvatila je da je prevarena.
 
Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
 
Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.
 
 Na taj način prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu.
 
Navedeni napadi su učestali te ponovo upozoravamo građane na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama.
 
Pozivamo vas na dodatan oprez, a ukoliko se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji na čijem postajnom području imate prebivalište.