Gradsko vijeće usvojilo poticajne mjere za zapošljavanje i poljoprivrednu proizvodnju

Gradsko vijeće Kutine usvojilo je prijedloge sufinanciranja novog zapošljavanja i samozapošljavanja u 2022 godini. „U tu svrhu Grad Kutina osigurao je 400.000 kn što je manji iznos nego prethodne godine kada je bilo osigurano 700.000 kn i kada je kroz ovu mjeru 76 osoba zaposleno, no ukoliko bude potrebe pronaći će se sredstva na rebalansu proračuna. Ako se uzmu u obzir i mjere aktivne politike zapošljavanja od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje građani koji na ovaj način nastoje pronaći priliku za posao u tome i uspijevaju“, rekao je Hrvoje Krmelić, pročelnik za gospodarstvo Grada Kutine.
 

Ova mjera najčešće zanima osobe koje se žele samozaposliti, ali i poslodavce za nova zapošljavanja. Natječaj za ove mjere bit će otvoren do 31. listopada, a potpore se kreću od 5 – 10.000 kn ovisno o stručnoj spremi, a ako su osobe mlađe od 30 godina onda se iznos potpore povećava za 50%. Iznos potpore povećava se za 100% ukoliko se zapošljava u poslovnim zonama.  Uz ove poticaje vijeće je usvojilo i prijedlog programa potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Grada Kutine za razdoblje od 2022.- 2025. godine.
 Kako je rekao pročelnik, ove mjere daju dobre rezultate i interes za njih je velik u svim segmentima poljoprivrede. Postoje direktne i indirektne mjere potpora kroz potporne insititucije LAG i RA MRAV.
 Lani je 13 OPG-ovaca koristilo 1,3 mln kn sredstava uz pomoć RA MRAV ne samo kroz LAG nego i mjeru ruralnog razvoja. Također je 50 OPG-ovaca prijavilo projekte u vrijednosti 8,5 mln kn.
   Kroz ove mjere osigurano je 400.000 kn, što je oko 100.000 kn manje od prethodne godine, a najveći se dio tih mjera financira iz namjenskih sredstava od zakupa poljoprivrednih zemljišta. Od mnoštva mjera jedna od traženijih mjera je premium osiguranje zbog klimatskih promjena, jer više nije upitno da će doći do elementarnih nepogoda, te potpore za ekološku proizvodnju.