56. bojna ponos Kutine

56. samostalna bojna HV Kutina pva je postrojba koja je u Domovinskom ratu izvela napadnu akciju i prva je oslobodila okupirano naselje, Bujavicu u listopadu 1991. godine. Istaknuo je to Đuro Jonaš na skromnoj svečanosti obilježavanja godišnjice osnutka kutinske bojne 28. lipnja 1991. godine po zapovjedi Martina Špegelja tadašnjeg ministra obrane.
„Slabo smo bili naoružani, ali smo bili odlučni da obranimo Domoviu. 56. samostalna bojna ni jedan svoj položaj u Domovinskom ratu nije izgubila.“, rekao je Đuro Jonaš i dodao.

Đuro Jonaš, ratni zapovjednik 56. samostalne bojne HV Kutina

Do raspuštanja postrojbe, uslijed reorganizacije HV-a u srpnju 1992. godine kroz 56. samostalnu bojnu prošlo je više od 1300 branitelja. 12 branitelja iz 56. u obrani Domovine dalo je najviše što su mogli, svoje živote. Njima u spomen i zahvalu zapaljene su svijeće i položeno cvijeće kod Spomen ploče u Parku 56. samostalne bojne u Kutine te kod Spomen križa u Crkvenoj ulici. Branitelji i predstavnici grada Kutine posjetili su i grob Zvonimir Gregurića, prvog zapovjednika 56. samostalne bojne HV-a

     „Nikad nećemo zaboraviti naše pale branitelje, njihovu žrtvu ni doprinos svih pripadnika naše kutinske 56. samostalne bojne u obrani Hrvatske i Grada Kutine.“, rekao je Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Sudionici obilježavanja obljetnice osnivanja 56. kutinske bojne razgledali su i zgradu u izgradnji na trgu dr. Franje Tuđmana. U toj zgradi koju gradi APN 15 će stanova biti prodano mladim obiteljima po modelu poticane stanogradnje, a 12 stanova otkupit će Ministarstvo branitelja i dodijeliti ih za stambeno zbrinjavanje branitelja koji imaju to zakonsko pravo.

     Marko Ratković, izaslanik ministsra branitelja Tome Medveda zahvalio je Gradu Kutini na suradnji u rješavanju stambenog pitanja hrvatskih branitelja.

Marko Ratković, izaslanik ministra hrvatskih branitelja

56. Samostalna bojna HV Kutina ponos je Kutine, jer je bila prva postrojba koja je izvela oslobodilačku akciju i započela pobjednički put Hrvatske vojske u oslobođenju Domovine, zaključili su pripadnici 56. i sudionoci obilježavanje godišnjice osnivanja kutinske bojne.