O prijevozu učenika, zakupu poljoprivrednog zemljišta i naknadi za prijevoz na Aktualnom satu

 Autobusni prijevoz učenika iz ulica Mije Stuparića, Kutinske lipe i Brdovite ulice do OŠ Stjepana Kefelje neće se ukinuti.
Odgovor je to zamjenice gradonačelnika Kutine, Ivane Grdić na pitanje vijećnika Nebojše Čovića (HDZ) koji je rekao kako se šire dezinformacije o ukidanju ove autobusne linije.
 Ova autobusna linija uvedena je prije 3 godine jer u tim ulicama nema nogostupa. Iako se njome izlazi iz zakonskih propisa o udaljenosti vožnje, ta je linija stvar sigurnosti školaraca u tim ulicama i razlog zašto će ta linija i dalje prometovati. „Prema ravnateljima gradskih ustanova odnosno škola išlo se sa zamolbom da se, gdje god je to moguće, ostvare uštede unutar škola, ali prijevoz učenika neće se dirati“, zaključila je Ivana Grdić.


Matija Šurbek (HDZ) postavio je pitanje hoće li se ukinuti naknada za prijevoz zaposlenicima gradskih ustanova, odnosno je li ovdje riječ o dezinformaciji ili točnoj informaciji, pitao je Šurbek ne navodeći medij koji je tu informaciju objavio. Dodaje da, ukoliko je informacija točna, nikako ne bi trebalo posezati za ukidanjem te naknade u vrijeme aktualnih poskupljenja.

  Zamjenica gradonačelnika odgovorila je kako je održan sastanak sa Sindikatima no kako ta informacija o ukidanju navedenih naknada nije točna. Pročelnica službe općih poslova Martina Vazdar dodala je kako službenici grada i gradskih ustanova primaju naknadu za troškove prijevoza koja je regulirana kolektivnim ugovorom. Možda to i bude jedna od tema razgovora kod novih kolektivnih ugovora, budući da stari ugovori nisu desetak godina mijenjani, ali sigurno neće biti jednostranog ukidanja ovoga prava od strane poslodavca – istaknula je pročelnica Vazdar.
  Dalibor Žiljak (SDP) postavio je pitanje što je s pročelnicima koji su ispisivali zemlju odnosno čestice iz ARCOD-a, a zanima ga i što će grad učiniti oko poskupljenja plina dodajući da sve više građana prelazi iz Eona u Gradsku plinaru Zagreb?
 

Odgovorio mu je pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić navodeći kako Odjel za gospodarstvo Grada Kutine nije nadležan za poljoprivredni ARCOD sustav koji je pod ingerencijom Ministarstva poljoprivrede i niti jedan gradski službenik ne može ispisivati zemlju iz ARCOD sustava. Je li bilo kandidata za zakup poljoprivrednog zemljišta vezano uz raspisani natječaj za zakup polj. zemljišta koji su to učinili i hoće li to utjecati na ishod kod zakupa poljoprivrednog zemljišta ovisi o Ministarstvu poljoprivrede.
 Po pitanju plina Grad se već oglasio priopćenjem, a Krmelić je ponovio kako Grad ne može utjecati na cijenu plina jer Moslavina plin više nije u vlasništvu Grada već je ona samo distributer, a ne opskrbljivač plina. Opskrba plinom podliježe zakonu tržišta i na građanima je za kojega će se opskrbljivača plina odlučiti .
 

Ivica Glibo (MOST) također je tražio komentar pročelnika Krmelića o natječaju za zakup poljoprivrednog zemljišta odnosno javnom otvaranju ponuda za zakup polj. zemljišta održanom 24. ožujka u PUNK-u, jer se oko takvih natječaja uvijek „pričaju“ priče, kaže Glibo. Krmelić je rekao kako je na natječaj pristiglo 79 ponuda te kako se podaci uspoređuju, a prijedlozi najpovoljnijih ponuda bit će obznanjeni do 12. svibnja i sve će biti maksimalno transparentno – zaključuje Krmelić.