Rezultati Petrokemije pod utjecajem energetske krize

U 2021. godini Petrokemija d.d. ostvarila je neto gubitak od 6 milijuna kuna u odnosu na 265 milijuna kuna neto dobiti u istom razdoblje prethodne godine, priopćuju iz kutinske tvornice. Uspoređujući rezultate bez jednokratnih stavki, neto dobit za 2021. iznosi 47 milijuna kuna u usporedbi s neto dobiti od 290 milijuna kuna u 2020. godini. EBITDA bez jednokratnih stavki u 2021. godini iznosi 143 milijuna kuna, smanjila se u odnosu na 2020. godinu, uglavnom zbog značajnog povećanja cijene prirodnog plina, povećanja CO2 cijena, niže proizvodnje zbog izvršenog remonta postrojenja i nešto niže potražnje na tržištu, posebno tijekom četvrtog kvartala 2021.

Jednokratne stavke imale su značajan utjecaj: 52 milijuna kuna u 2021. i 25 milijuna kuna u 2020. godini. Negativan učinak vrijednosnog usklađivanja obveza za naknade na emisiju CO2 u 2020. i 2021. godini uzrokovan je povećanjem cijene emisijskih jedinica CO2. Početkom godine uspješno je izvršen remont postrojenja, u kojem su izvedene i razvojne investicije vezane uz unapređenje energetske učinkovitosti tvornice. Kapitalna ulaganja iznosila su 133 milijuna kuna, što je povećanje od 141 posto u odnosu na 2020. godinu.

Rezultat Petrokemije d.d. u 2021. bio je pod snažnim utjecajem poremećaja svjetskog gospodarstva, što je dovelo do nepredviđenog povećanja cijena prirodnog plina na povijesno visoku razinu. Nepovoljno vanjsko okruženje očitovalo se u visokim cijenama prirodnog plina i europskih emisijskih jedinica za CO2, dok su cijene mineralnih gnojiva rasle po nižoj stopi i sa zakašnjenjem. Uz navedeno Petrokemija je zbog potresa pretrpjela i oštećenja dijela svojih postrojenja (AN/KAN 2) što je djelomično utjecalo na plan proizvodnje i operativne troškove.

Negativni utjecaji djelomično su ublaženi provedenim mjerama učinkovitosti i optimizacijom proizvodnje u skladu s potražnjom. Unatoč činjenici da je 2021. bila nepredvidiva i izazovna godina, Petrokemija je uspjela održati stabilan financijski položaj.