„Dan crvenih haljina“ – prvi puta obilježen u Domu zdravlja Kutina

 Kutinski Dom zdravlja danas je na inicijativu dr. Dijane Sabljak Malkoč prvi puta obilježio Dan crvenih haljina. Prvoj promotivnoj akciji ukazivanja na bolest moždanog udara kod žena odazvale su se i Kutinčanke koje su pozdravile ovu inicijativu. Zašto obilježavamo Dan crvenih haljina rekla nam je dr. Dijana Sabljak Malkoč:

“Dan crvenih haljina obilježava se prvi petak u veljači, a sam pokret je u Hrvatskoj pokrenulo Hrvatsko neurološko društvo 2019. godine. Prvi puta u Americi pokret je krenuo pod nazivom “Go red for women” s ciljem unaprijeđivanja zdravlja žena po pitanju srčanih i krvožilnih bolesti. Naglasak je na preventivi koja može unaprijediti zdravlje i koja je od velike važnosti”, rekla je dr. Sabljak Malkoč.


Prve Kutinčanke danas su se odazvale ovoj akciji, izmjerile su šećer u krvi i krvni tlak, svoju težinu, te se informirale o rizičnosti obzirom na njihovu dobnu skupinu, obiteljsku anamnezu i životne navike kako bi dobile bolju sliku. Među njima je i Ruža Vukadin, žena mlađih godina koja je preboljela moždani udar i pohvalila ovu inicijativu, te podijelila s nama svoja iskustva: ”Ja sam imala moždani udar. Prije toga mislila sam da se to događa samo starijim muškarcima. Na svu sreću ja sam dobro prošla i sada se osjećam dobro, no uviejk treba biti na oprezu jer se moždani udari znaju ponavljati. Moja poruka ženama je kada vam se nešto događa s organizmom google doctor nije rješenje. Treba se odmah javiti svome liječniku jer vrijeme igra veliku ulogu u ovoj bolesti”, rekla je Ruža Vukadin.


Moždani udar u žena, nažalost, nedovoljno je prepoznat i nedovoljno liječen jer se još uvijek razmišlja u nekadašnjim parametrima da nakon tzv. šlagiranja nema života. Dr. Sabljak Malkoč tvrdi da se mnogim ženama koje su preboljele moždani udar može pomoći specifičnim liječenjem, te da je u svemu bitno vrijeme.
“Moždani udar kod žena je specifičan jer primjerice u grupi bolesnika od 29 do 30 godina on je češći kod žena nego u muškaraca zbog hormonskih promjena, trudnoće, uzimanja oralnih kontraceptiva. Mi smo u današnje vrijeme spremni okretati se bolesti, a trebali bismo se okrenuti promjenama životnih navika. Postoje rizici na koje ne možemo utjecati kao što su dob, spol i obiteljska anamneza, ali na puno toga možemo utjecati. Možemo povećati tjelesnu aktivnost, prestati pušiti, pridržavati se zdravih prehrambenih navika s unosom puno voća i povrća, izbaciti sol, šećer, masnoće i tako maksimalno unaprijediti svoje zdravlje kako bismo spriječili razvoj krvožilnih bolesti”, objašnjava dr. Dijana Sabljak Malkoč.  

   Prva kampanja „Dan crvenih haljina“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. U Hrvatskoj je kampanju započelo Hrvatsko neurološko društvo i ona se svake godine proširuje, rekla je ravnateljica Doma zdravlja Kutina, Sanja Habek.


„Ova inicijativa se odvija u velikim broju zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj prvi petak u veljači. Zašto crvena boja? Crvena haljina kao simbol žene, kao simbol njege snage i odlučnosti, ali i kao simbol upozorenja na mogućnost bolesti!“, rekla je ravnateljica DZ Kutina koja ističe kako će ova akcija postati tradicijom u kutinskom Domu zdravlja, te očekuje kako će joj se svake godine odazvati sve više žena koje će edukacijom raditi u korist vlastitog zdravlja i preveniranja kardiovaskularnih bolesti.