Radovi na sanaciji podruma Muzeja Moslavine napreduju, očekuje se njihov nastavak

Predstavnici Grada Kutine na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Ivanom Grdić obišli su radove na sanaciji podruma Muzeja Moslavine čija je druga faza pri završetku.
 

Kao što je poznato podrum Muzeja Moslavine godinama ima problem vlage. Riječ je o staroj zaštićeno građevini s podrumskim kupolama te se taj problem kroz projektno financiranje uz pomoć Ministarstva kulture i medija počeo rješavati 2019. godine kada je Muzej obišla i ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen koja je podržala projekt.  

Radovi u podrumu održavaju se po fazama, a trenutno je u tijeku završni dio druge faze radova koje je danas direktorica Muzeja Moslavine, Jasmina Uroda Kutlić, prezentirala zamjenici gradonačelnika Ivani Grdić i suradnicima iz Odjela za društvene djelatnosti.  

 „Započeli smo s ovim projektom 2019. godine kada nam je Arhitektonski fakultet u Zagrebu izradio glavni projekt za sanaciju i adaptaciju gdje postoji idejno rješenje tople veze s ostatkom Muzeja gdje ćemo imati i stepenice i dizalo što će nam u budućnosti pomoći, ponajviše posjetiteljima s invaliditetom, koji će moći bez problema posjećivati muzej. To su bili sami počeci, a po projektu smo počeli raditi 2020. najprije na južnom krilu muzeja gdje smo maknuli stare instalacije, napravili okno dizala, probili nova vrata i tada smo krenuli na sanacijom podruma gdje se sada nalazimo“, objasnila je J. Uroda Kutlić.   
 

Zamjenica gradonačelnika izrazila je zadovoljstvo što radovi napreduju zadanom dinamikom: „Trenutno se rade radovi nalijevanja podne ploče u podrumu Muzeja i svi ovi radovi predstavljaju početak ulaganja u jedan kvalitetan prostor koji ima priliku proširiti svoj izložbeni dio. Muzej je važan segment društva i ovime će dodatno moći prezentirati kulturu i baštinu na suvremeniji način, onakav kakav Grad Kutina zaslužuje, što će doprinijeti razvoju grada i turizma općenito“, rekla je Ivana Grdić.

  Vrijednost radova kreće se oko 200.000 kn a izvodi ih tvrtka Krovosan. Što se očekuje do završetka ove faze radova pojašnjava direktorica Muzeja: „Slijedi završetak nalijevanje betonske ploče, čiste se stupovi i zidovi gdje će se izbušiti rupe i injektirati kako bi se spriječila daljnja kapilarna vlaga. To su početni radovi uređenja ovog prostora. U zadnjih 10 godina došlo je do povećanja muzejske građe za 60%. Muzej ima relevantnu i arheološku i kulturno povijesnu građu koja nema dovoljno prostora za izlaganje, te će ovaj prostor služiti za izlaganje, ali i za čuvaonicu kako bi sva građa bila adekvatno zbrinuta“, zaključila je direktorica Muzeja Moslavine.

Završetak ove faze radova očekuje se kroz nekih mjesec dana, a sljedeća faza radova realizirat će se kroz projekt prijavljen Ministarstvu kulture te se očekuje nastavak započetih ulaganja.