Potpisani ugovori za studentske stipendije

Ove godine 35 kutinskih studenata bit će dobitnici stipendija Grada Kutine. Potpisivanje ugovora za studentske stipendije nekada je u gradskoj vijećnici okupljalo sve stipendiste, no zbog epidemioloških mjera ugovore su danas simbolično potpisala dva studenta, dok će ih ostali potpisati pojedinačno.


   Konferenciju za novinare otvorila je zamjenica gradonačelnika Kutine koja obnaša dužnost gradonačelnika, Ivana Grdić. „Grad Kutina ove godine dodjeljuje 35 stipendija po provedenom natječaju i pravilniku po kategoriji uspješnosti i socijalnoj kategoriji. Budući da 5 stipendista imamo od ranije, s ovih 35 stipendija grad ukupno financira stipendije za 40 studenata što na godišnjoj razini iznosi oko 300.000 kn“, rekla je Ivana Grdić.
 

Na natječaj za stipendije posljednjih nekoliko godina javlja se oko 80 studenata, a ove godine bilo ih je 78. Od toga broja 13 kandidata nije imalo uvjete propisane pravilnikom, a desetak ih je ostvarilo pravo na stipendije iz drugih izvora. Ove godine više studenata prijavilo se za stipendije po kriteriju uspješnosti, čak 60, dok ih se 18 prijavilo po socijalnom kriteriju. Među njima 27 ih je ostvarilo pravo po kriteriju uspješnosti, a 8 po socijalnom kriteriju. Inače studentska stipendija u Kutini iznosi 750 kn mjesečno.


  Pročelnik za društvene djelatnosti Grada Kutine Željko Tomičić, koji je konferenciji prisustvovao s pomoćnicom Kornelijom Marošević, rekao je kako se stipendije dobivaju za jednu akademsku godinu te da je riječ o bespovratnim stipendijama. „Oni koji su ove godine dobili stipendiju ponovno se javljaju svake godine, za razliku od starog pravilnika gdje su se potpisivali ugovori za sve godine studiranja te su studenti morali svake godine potpisati anex ugovora. Mi smo odlučili da ćemo na ovaj način zahvatiti veći broj studenata koji će moći doći do stipendije“, pojasnio je Tomičić.
  

Interes za stipendije ove je godine iskazan među studentima raznih struka, među kojima i medicine, logopedije, dentalne medicine, elektrotehnike, građevine itd. Među studentima koji su dobili stipendiju je i studentica logopedije, Ema Smetko.
 

„Studiram drugu godinu logopedije. To je skup svega što me zanima. Tu sam se našla i nadam se da ću, kad steknem sva potrebna znanja, svoje znanje uspjeti iskoristiti u ovom gradu. Stipendiju sam dobila i lani i ona mi puno znači“, rekla je Ema Smetko.
 

Mario Stojaković student je pete godine strojarstva na Fakultetu strojarstva u Zagrebu. I on je dobitnik stipendije koju je imao i prethodnih godina. “Strojarstvo sam izabrao jer me uvijek zanimala tehnika, išla mi je matematika i fizika i jednostavno sam odlučio tim putem ići. Stipendija studentima uvijek dobro dođe u pokrivanju studentskih troškova“, rekao je Mario koji je istaknuo kako bi svoja znanja također želio primijeniti u Kutini u koju se želi vratiti i gdje želi raditi nakon studija.
 

Svim studentima upućene su želje za uspjeh u narednom razdoblju školovanja.