80. obljetnica Bitke na Humci

Na Humci, najvišem vrhu Moslavačke gore obilježena je 80. obljetnica Bitke na Humci. Organiziraj je i tradicionalni Marš na Humku.
Dario Abramović, predsjednik VMO Krajiška Kutinica zahvalio je svima koji su sudjelovali obilejžavanju ove obljetnice te je naglasio kako je obilježvanje obljetnice organiziralo Vijeće mjesnog odbora. „Ovo je događaj kojeg je organiziralo naše selo i želimo da ova obljetnica bude i dan našeg sela.“
Cvijeće i svijeće kod spomenika na Humci položili su predstavnici sela, SDP-a, Vijeća sprscke nacionalne manjine i predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Novska.
Josip Cerovec iz kutinskog SDP-a i Antun Maruski, predsjednik udruge antifašista iz Novske istaknuli su kako je antifašizam ugrađen u Ustav Republike Hrvatske i zato je važno podsjećati na tekovine antifašističke borbe i obilježavati obljetnice koje su važne za povijest ovog kraja i Hrvatske.
Bitka na Humci dogodila se 27. siječnja 1942. Sudjelovalo je 60-ak pripadnika prvog moslavačkog partizanskog odreda sastavljenog od pripadnika svih nacionalnosti u kojoj su u ekstremnim zimskim uvjetima pobijedili nadmoćnijeg neprijatelja. Ova se bitka smatra i početkom narodnooslobodilačkog pokreta u Moslavini.