„Psiholozi za mentalno zdravlje Kutine“ – predavanje prof. Nataše Jokić Begić i dr. Borisa Jokića

U kutinskom klubu Arcus održano je predavanje u organizaciji Društva psihologa SMŽ i Grada Kutine koji provode projekt „Psiholozi za mentalno zdravlje Kutine“ čiji je glavni cilj pružanje psihosocijalne podrške građankama i građanima Kutine radi očuvanja mentalnog zdravlja.
 

U sklopu ovog projekta jučer su u Kutini gostovali zanimljivi gosti, ugledni znanstvenici prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić i dr.sc. Boris Jokić koji su posjetiteljima tribine predstavili aktualne teme, a uvodno ih je pozdravila Tatjana Sikaček, psihologinja OŠ Stjepana Kefelje i voditeljica projekta.


 „Kako smo? Život u Hrvatskoj u doba korone“- naziv je predavanja o kojem je govorila prof. dr.sc. Nataša Jokić Begić, analizirajući stanje u kojem se nalazimo s više aspekata, od statističkih pokazatelja koja je populacija najviše pogođena ovom krizom, do jednostavnih rješenja kojima si moramo pokušati pomoći unaprijediti kvalitetu života u uvjetima koje ne možemo promijeniti.

Govorila je prof. Jokić Begić i o „pucanju“ prijateljstava ljudi koji različito razmišljaju, traumatskim iskustvima u obiteljima s teškim posljedicama COVID-a, radom od kuće, ali svemu tome dala je notu optimizma koju svatko od nas upravo u ovo teško vrijeme može i trebao bi pronaći u sebi. Istaknula je pritom kako je ljudima na selu puno lakše, nego onim au velikim gradovima. Sugerirala je boravak na otvorenom, šetnju, izlet, bavljenje tjelovježbom i sportskim aktivnostima, čitanjem, glazbom.
– Možda ova situacija u kojoj smo više kod kuće i nije tako loša. Trebamo razmisliti o tome što nam ona donosi dobroga.


 Profesorica je dosta govorila i o djeci u vrijeme korone, budući da su predavanju prisustvovali učenici, zatim oni koji rade s djecom, nastavnici i psiholozi kutinskih škola i vrtića, te je dala niz preporuka.
   Na predavanje o djeci nadovezao se dr. sc. Boris Jokić, također psiholog, dodajmo tome i mlađi brat prof. Nataše Jokić Begić koji je pošao „njezinim stopama“. Dr. Jokić najviše je pažnje posvetio školi u vrijeme korone, ali i školi budućnosti. Poučeni iskustvima koje sada prolazimo s on line nastavom koja je stresna i za predavače i za djecu, ali je nužna, vidimo važnost predavanja uživo – rekao je Jokić. Bez obzira na unaprjeđenje škola u tehnološkom smislu, iako to drži vrlo važnim, odnos učitelj – učenik je iznimno važan. Stoga Jokić školu budućnosti ne vidi bez tog izravnog kontakta koji smatra nezamjenjivim, a ključno mjesto u tome igra – učitelj.

Ova teška vremena, prema statistikama koje je pokazao, najviše su pogodila maturante koji polažu državnu maturu, upisuju fakultete u ovako neizvjesnom razdoblju. Jokić se posebno obraćao prisutnim učenicima OŠ Stjepana Kefelje koji su fotografirali i pratili ovaj događaj. U sve je unio dozu humora, tako da je predavanje o ozbiljnoj temi bilo zanimljivo i „nasmijano“.


 Upravo takva predavanja danas su nam potrebna više nego ikada. Umjesto da si svakodnevno postavljamo pitanje kada će ova situacija završiti, trebamo se potruditi u datim okolnostima djeci, ali i sebi samima, pružiti što više znanja, ideja, dobre glazbe, filmova, razumijevanja i lijepih riječi -poruka je ovih predavanja. Predavanju je u ime Grada Kutine prisustvovala zamjenica pročelnika Kornelija Marošević.

 
Društvo psihologa Sisačko moslavačke županije uz financijsku potporu Grada Kutine provodi projekt „Psiholozi za mentalno zdravlje Kutine“ čiji je glavni cilj pružanje psihosocijalne podrške građankama i građanima Kutine radi očuvanja mentalnog zdravlja tijekom i nakon pandemije COVID-19 i potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.