Rastu potrebe za dječjim vrtićem; na listi čekanja 34 djece s oba zaposlena roditelja

Broj djece u Dječjem vrtiću Kutina povećava se i krajem protekle pedagoške godine, kao i početkom tekuće pedagoške godine, vrtić pohađa oko 700 djece.
 U prvom roku upisa u Dječji vrtić Kutina upisana su sva djeca čija oba roditelja rade, no u drugom izvanrednom roku pristigli su novi zahtjevi te se trenutno na listi čekanja nalazi 55 djece od toga 34 čija oba roditelja rade – izvijestila je ravnateljica Dječjeg vrtića Kutina Sandra Todorov gradske vijećnike na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Kutine.

 Do povećanog broja zahtjeva za mjestom u dječjem vrtiću došlo je iz više razloga, kako zbog zapošljavanja oba roditelja, tako i zbog mjere snižavanja cijene vrtića za fiksne troškove, tako da roditelji plaćaju samo prehranu u iznosu od dvjestotinjak kuna, što je najpovoljnija cijena u okruženju. S druge starne ima i onih koji žele u kutinski vrtić jer ovdje gravitiraju poslom, što također treba uzeti u obzir.
  Liste čekanja žele se izbjeći, no to je moguće jedino na uštrb pedagoškog standarda koji je ionako narušen što i jest najvažniji razlog izgradnje novog dječjeg vrtića koja je upravo u tijeku kod OŠ Zvonimira Franka. I dalje se događa da neki roditelji ispišu djecu pa se onda upisuju djeca s liste čekanja, tako da se ta brojka od 34 djece s liste čekanja smanjuje.


  Ravnateljica Todorov izvijestila je vijećnike i o brojki od 146 djece s teškoćama u razvoju i posebnim potrebama, što među ostalim uključuje i potrebu za logopedom kojega vrtić ima, no to ne može biti jedino rješenje za djecu s teškoćama govornog tipa tako da je logoped i dalje potreban u Kutini.
  Govorilo se i o COVID krizi koja je u vrtiću dobro iskomunicirana s roditeljima, ali i o problemima s parkiralištem kod Dječjeg vrtića Maslačak, te sve većim deficitom odgajatelja u dječjim vrtićima.