Koncert ansambla Responsorium u Crkvi sv. Marije Snježne

U kutinskoj Crkvi sv. Marije Snježne koncert je održao ansambl Responsorium. Dio je to pograma u organizaciji POU Kutina u sklopu Dana Grada Kutine. Ansambl čine Darko Solter, basbariton
Silvio Richter, barokna violina, Tin Cugelj, barokni trombon, Augustin Mršić, viola da gamba, te
Mario Penzar, čembalo i orgulje
 

Koncerti klasične glazbe u kutinskoj baroknoj crkvi uvijek su posaban doživljaj za ljubitelje klasične glazbe kako zbog svečanog ugođaja tako i zbog akustike koja doprinosi cijelom koncertu. i ovaj puta posjetitelji su mogli uživati u interpretaciji isntrumentalnog repertoara 17. stoljeća s posbenim osvrtom na hrvatsku glazbenu baštinu. U ime Grada Kutine koncertu je nazočio predsjednik Gradskog vijeća, Robert Krpes.

Ansambl Responsorium djeluje u skladu s načelima povijesno utemeljene izvođačke prakse rane glazbe, koristeći replike autentičnih glazbala te poštujući znanstveno utemeljene stilske smjernice. U potrazi za autentičnim zvucima ansambl je realizirao niz uspješnih projekata među kojima je nekoliko suvremenih praizvedbi djela hrvatskih baroknih skladatelja. Plod intenzivne muzikološke aktivnosti ansambla je nosač zvuka Tomaso Cecchino: Madrigali et canzonette a tre voci 1617. (Croatia Records, 2017.) koji je objavljen povodom 400-te obljetnice tiskanja zbirke. Ansambl Responsorium redovito surađuje s priznatim svjetskim izvođačima rane glazbe i svoju posvećenost radosno dijeli s vjernom publikom, koncertirajući na brojnim festivalima u domovini (Varaždinske barokne večeri; Glazbene večeri u sv. Donatu; Koncerti u Eufrazijani; Dvigrad festival; BaRoMus festival) i u inozemstvu (Austrija, Njemačka, Danska, Slovenija, Češka, Slovačka). Na 49. Varaždinskim baroknim večerima ansambl je 2019. godine za projekt Tomaso Cecchino: Psalmi, missa et alia cantica (1619.) osvojio nagradu „Ivan Lukačić“ za muzikološki rad i izvodilački domet ansambla.