Zašto se Sisačko-moslavačku županiju želi pretvoriti u smetilište?

Priopćenje za javnost saborskog zastupnika Željka Lenarta (HSS):
“U Hrvatskoj se pojavio trend izgradnje spalionica i zbrinjavanja otpada nepoznatog sastava na mjestima na kojima to ne bi trebalo biti dozvoljeno”, rekao je Željko Lenart (HSS) u srijedu.
Sa saborske govornice se usprotivio izgradnji spalionice u Kutini te upozorio na ekološke prijetnje s kojima se susreću stanovnici Sisačko-moslavačke županije.
“Projekt spalionice u Kutini naziva se Eko reci park. Zgodan naziv. Eko asocira na ekološko, reci na reciklažu, a park na nešto što je zeleno i lijepo. No, tu se radi se o ogromnom pogonu. Taj pogon treba spaljivati 205 tisuća tona plastike svih vrsta i saturacijskih muljeva iz pročistača raznih gradova. Ti muljevi u sebi sadrže najgore otpade i teške metale koji se mogu naći u pročistaču”, kazao je Lenart.
Podsjetio je kako je Kutina poznata po Petrokemiji koja im zagađuje zrak i okoliš od kraja 60-ih godina, a 80-ih je još i proširena.
“Kutina je odnedavno poznata po aferi gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća i komunalnog poduzeća oko zapošljavanja i kupovine gradskih vijećnika. Sada će, nažalost, biti poznata po najvećoj spalionici u Hrvatskoj koja će producirati pet puta više pepela nego što Kutina proizvede komunalnog otpada godišnje”, upozorio je te dodao kako je taj projekt velik 205 tisuća tona, a vrijedi 120 milijuna eura.
Lenart je izrazio sumnju da se filteri za pročišćavanje zraka neće koristiti.
“U studiji se navodi da se kutinsko zagađenje povećava za dva do tri posto. To nije zanemarivo zagađenje, a Kutinčane se pokušava uvjeriti da je to nešto dobro. Kutina ima Petrokemiju i ima deponiju fosfogipsa. Trideset godina se na tom mjestu taloži nus produkt proizvodnje fosforne kiseline. Znate što se sad tamo događa? Odvojena je tijekom privatizacije od Petrokemije jer bi sanacija koštala milijarde. Prodana je za 1 kunu i u nju se u kazete ugrađuje saturacijski mulj. Kutina ima i deponiju komunalnog otpada i autocestu u blizini. Zar je Kutina postala smetlište? Zar Kutinčani ništa ne vrijede? Hoće li ih se trovati do besvijesti?”, upitao je Lenart.
Naveo je kako Sisak također planira spalionicu, o čemu je javna rasprava provedena online i to u vrijeme godišnjih odmora. Popovača ima kompostanu u kojoj se kompostira sumnjivi materijal i komunalni otpad. Na Trgovskoj gori se planira skladištiti nuklearni otpad.
“Zašto se jednu od najzelenijih županija želi pretvoriti u smetlište? Pitam gradonačelnika Kutine hoće li biti sretan što će sugrađane trovati ovom spalionicom?”, zaključio je raspravu zastupnik HSS-a.