Svečano otvoren društveni dom u Banovoj Jaruzi

U Banovoj Jaruzi svečano je otvoren novi društveni dom s dječjim vrtićem. Izgrađen je uz pomoć europskih sredstava, te državnih i proračunskih sredstava Grada Kutine u cjelokupnom iznosu od 11,4 mln kn. Otvorenje doma značajan je događaj za selo od 750 stanovnika budući da Banova Jaruga dugo nije imala dom, a jedno je od najvećih sela na području Grada Kutine.

  Svečano otvorenje doma započelo je promocijom knjige “Banova u srcu” kutinske etnologinje Slavice Moslavac. Naziv je to i tradicionalne folklorne manifestacije ovoga sela na granici Moslavine i Slavonije. Autorica Slavica Moslavac knjigu je napisala uz 50 godina KUD-a Banova Jaruga, podsjećajući slikom i tekstom na povijest KUD-a i brojne događaje u kojima je ovaj KUD sudjelovao tijekom desetaka godina.

„50 godina je značajan broj za jedan KUD. Moram ovdje istaknuti prvog čovjeka KUD-a Josipa Ferenčakovića koji je počeo s tamburaškim orkestrom i pjevačkim zborom udarivši temelje ovom društvu. Nastavljeno je s puhačkim orkestrom i drugim sekcijama. KUD je imao uspone i padove, no održao se. Od 2007 ima folklornu i tamburašku sekciju i redovito nastupa.  2017. bili su u Poljskoj i Slovačkoj  na zapaženoj turneji“, podsjetila je Slavica Moslavac ističući i ostale zaslužne ljude za razvoj KUD-a, među kojima je i sadašnja predsjednica Lidija Balaško. U Banovoj Jaruzi, a i šire , Lidija Balaško poznata je i kao nositeljica titula najuzornije seoske žene, ali i kao organizatorica brojnih događaja u selu, na čemu joj je u prigodnom govoru na promociji knjige zahvalio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.  

 O knjizi Slavice Moslavac govorila je novinarka i publicistkinja Božica Brkan koja godinama prati rad Slavice Moslavac podržavajući njezina etnološka istraživanja i rad na očuvanju od zaborava bogate tradicije ovih krajeva.
  Događaj su uz predstavljanje KUD-a Banova Jaruga, uveličale i Rusalke iz Kutine koje su oduševile prisutne goste među kojima i Ivanku Roksandić i Vlastu Mesić iz Zajednice kulturno umjetničkih udruga SMŽ.

   Nakon kulturnog programa uslijedio je blagoslov, te službeno otvorenje doma od strane gradonačelnika Kutine Zlatka Babića koji se obratio mještanima: „Ovo je višenamjenski dom, a sastoji se od dječjeg vrtića, prostora jedne sale i 4 prostora za udruge koje ovdje rade. Nadam se da ćemo kroz njegovu multifunkionalnost dati doprinos da udruge koje ovdje rade imaju kvalitetan prostor da svi mještani Banove Jaruge i ostalih naselja imaju dom za sve društvene aktivnosti i to je doprinos društvenom životu na tom području“.
 

Voditelj projekta iz Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Kutine, Mišel Novosel, rekao je kako je cijela investicija vrijedna 11,4 mln kn.

Dodao je kako još slijede neki radovi na vanjskom okolišu. “Preko EU fondova i Ministarstva RH osigurano je oko 7,9 mln kn, a ostatak je na proračunu što iz kredita što iz kapitalnih prihoda. Vrtić je moderno oprmeljen izgrađeno je dječje igraište sa spravama i vro moderno je uređeno, a oslobođena je time i jedna učionica u školi”, ističe Novosel.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Kutina Sandra Todorov izrazila je zadovoljstvo što je Kutina dobila novi vrtić, područni objekt Pčelica i jedan je to od 9 objekata koji pripadaju Dječjem vrtiću Kutina. U Banovoj Jaruzi pozdravila je roditelje i zaželjela im uspješnu pedagošku godinu u novom prostoru.

“15 godina bili smo u OŠ B. Jaruga i sada smo dobili namjenski izgrađen objekt i pripadajuće igralište. Ovdje je smješteno 22 djece i rade dvije odgojiteljice u cjelodnevnom programu. Ovo je trenutno najsuvremeniji vrtić u okrilju Dječjeg vrtića Kutina“, rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića.

   Mjesni dom Banova Jaruga kao potpuno nova zgrada opremljen je suvremenim namještajem i binom, prostorijama za potrebe mjesnog odbora i udruga te će zasigurno odgovoriti potrebama mještana i unaprijediti društveni život mještana Banova Jaruge, što je u Banovoj Jaruzi pozdravio i pročelnik za gospodarstvo SMŽ Marijan Belošević.  

Program otvorenja uz KUD koji slavi obljetnicu uveličao je i ženski vokalni sastav Rusalke, te djeca dječjeg vrtića Pčelica.