Seizmička istraživanja zabrinula mještane Mišinke i Gojla

Prije mjesec dana započeli su pripremni razdova za istraživanja nafte i plina na području Moslavine i dijela Slavonije. Mještani Mišinke i Gojla koji žive na području podložnom klizanju tla zabrinuti su za svoje kuće.
Željko Kovač zato je organizirao sastanak mještana sa predstavnicima tvrtke koja obavlja istraživačke radove. „Nismo dobili nikakve informacije. Nitko nije najavio radove i uzenmireni smo, jer ova istraživanja se provdoe vibriranjem tla i eksplozivoma. Posebno nas brine to što se bojimo da bi ova istraživanja mogla pokrenuti klizišta koja su stalna opasnost na Gojlu i Mišinki.“
Zlatko Bizomec dodaje kako su ovakva istraživanja provedena početkom 1970-oj godina. „Zbog tih istraživanja presušili su nam bunari i pokrenuta su klizišta, uništena su naša poljoprivredna zmljišta. Tada su na 50 m dubine pronašli velike količine vode, naftu i plin nisu pronašli.“
Siniša Hofer, predstavnik tvrtke izvođača radova rekao je kako se istraživanje provodi na siguran način te da se neće provoditi bušenjem tla te da neće biti posljedica za sigurnost građana i njihove imovine. Za utjecaj istraživanja na aktiviranje klizišta rekao je kako za to treba obaviti geološka isstraživanja, koja se provode bušenjem.
Kako je riječ o državnom projektu Grad Kutina nije u mogućnosti utjecati na istraživačke radove, rekao je Eduard Gelešić, pročelnik UO za komunalni sustav Grada Kutine. „Izvođačima radova dostavit ćemo geološke karte klizišta i Grad Kutina će tražiti da se ispitivanaj rade pod posebnim uvjetima kako bi se zaštitila imovina mještana Mišinke i Gojla.“
Ispitivanja još uvijek nisu počela, a kad počnu trajat će do kraja siječnja iduće godine. Svim građanima kojima bude nanesena šteta na njihovim imanjima bit će nadoknađena šteta.

PRIOPĆENJE TVRTKE SEISMIC PERMITTING SERVICES d.o.o.

Ovih dana u tijeku su predradnje seizmičkog mjerenja na području Grada Kutine. Temeljem Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za Istražni prostor SA-07 (2032 km²) između Vlade Republike Hrvatske i Vermilion Zagreb Exploration d.o.o., sa sjedištem u ulici Petra Hektorovića 2, 10000 Zagreb, izvodit će se trodimenzionalno (3D) seizmičko mjerenje na području Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije. Nadzorno tijelo od strane Vlade Republike Hrvatske je Agencija za Ugljikovodike.

Mjerenje se izvodi metodom refleksivne seizmike koja se sastoji od emitiranja kratkotrajnih impulsa u podzemlje i registracije elastičnih valova nastalih pod njihovim utjecajem. Kao izvor seizmičkog vala uglavnom će se koristiti površinski izvor tzv. vibrator budući da na području mjerenja prevladavaju poljoprivredne površine. U područjima neprohodnim za vibratore i prekrivenim šumom kao izvor seizmičkog vala koristit će se eksploziv smješten u posebno načinjenoj bušotini (dubine od 3 do 9 metara).

Istraživanja na terenu provodi Poljska tvrtka Geofyzika Torun te istraživači nose oznaku navedene tvrtke kako bi ih sugrađani mogli prepoznati pri obilasku terena.
Sva šteta nastala na poljoprivrednim površinama (usjevima) uzrokovana prelaskom strojeva bit će nadoknađena korisnicima poljoprivrednih površina sukladno ustaljenoj praksi.

Područje na kojem će se provoditi snimanje obuhvaća dijelove gradova Kutina, Popovača, Novska, Garešnica, Lipik te općine Lipovljani. Planirani obuhvat 3D mjerenja iznosi približno 367 km².


Razmak između linija s točkama snimanja je 270 metara (orijentacija zapad – istok), a između linija s prijemnicima koji su bežično povezani je 240 metara (orijentacija sjever – jug).
Početak geodetskog iskolčenja planiran je za sredinu kolovoza 2021. godine, početak snimanja planira se sredinom listopada a završetak radova s demobilizacijom krajem siječnja 2022. godine tj. navedeni radovi planiraju se izvesti u vremenskom razdoblju od pet mjeseci.

Mjerenja ovog tipa provode se u Republici Hrvatskoj od 2016 godine te su potpuno sigurna za ljude i okoliš.

Za sva pitanja ili nedoumice zainteresirane strane se mogu obratiti djelatnicima na terenu, telefonom ili mailom:

Mislav Jaić – 091/951 9506; mislav@seismicpermittingservices.hr
Siniša Hofer – 091/114 4225; sinisa@seismicpermittingservices.hr