Krunica Božjeg milosrđa u Kutini

Molitva Krunice Božjega milosrđa na ulicama gradova svijeta, u okviru Međunarodne inicijative „Iskra Milosrđa“, održana je i ove godine u petak, 28. rujna u 15 sati u Kolodvorskoj ulici, u središtu Kutine. Krunica se istovremeno molila u 39 gradova u Hrvatskoj (35), Bosni i Hercegovini (3) i Crnoj Gori (1).
Inicijativu su pokrenuli Štovatelji Božjeg milosrđa iz Poljske i ove je godine održana po sedmi put. Molitvu Krunice milosrđa na trgu u Kutini organizirao je p. Andrzej Wosko, župnik Župe bl. A. Stepinca Kutinska Slatina, koji je i koordinator Štovatelja Božjeg milosrđa za Hrvatsku.
Dovoljna je samo iskra Božjeg milosrđa da se u dušama upali plamen vjere, nade i ljubavi. Dovoljno je samo malo otvoriti srce da prihvatimo iskru Božje ljubavi i da se naše srce zapali ljubavlju prema Bogu i prema bližnjemu. Sjedinimo se u molitvi da se u dušama zapali iskra Božjeg Milosrđa! Poručili su sudionici molitve Krunice u središtu Kutine.
Molitvene nakane su brojne: oslobođenje od duha bogopsovke, novo proljeće Evanđelja, zaštita i promicanje života, prosvjetljenje neprijatelja, jedinstvo naroda, pravednost i poštenje, obnova rada i zaustavljanje iseljavanja, obnova mladeži, preporod obitelji i duhovnih zvanja. Uz te nakane osobito ističemo još jednu: za sve posjetitelje našega grada i nas njihove domaćine – da naše susrete i odnose prodahnjuje Božje Milosrđe kako bi se među nama širilo ozračje ljubavi prema Bogu i prema čovjeku.
Sudionici zajedničke molitve u Kutini žele potaknuti i pomoći ljude da zapale iskru milosrdne ljubavi Božje u našoj sredini. U Božjem Milosrđu je izvor nade za svakog čovjeka, koliko god bio grešan, jer Isus nam ga je zaslužio svojom pregorkom mukom iz čiste ljubavi prema nama i rado nam ga i besplatno daje. Čovječanstvo svoj spas može pronaći jedino u Božjem Milosrđu i zato je nužno da mu svatko otvori svoje srce.
SVIJETU JE POTREBNA NAŠA MOLITVA JER SAMO MILOSRĐE ISUSOVO MOŽE SVIJET SPASITI
“Po molitvi ove krunice želim dati sve za što me se bude molilo” (Dn 1541).
Tim riječima Gospodin Isusa sv. Faustinu poziva na molitvu krunice i širenje pobožnosti njegovu beskrajnu milosrđu. Toliko beskrajnom da nema grijeha koje njegovo milosrđe ne može oprostiti. Čas Milosrđa je molitva Isusu u tri sata popodne, u spomen na Isusovo trpljenje i umiranje na križu, koje se dogodilo u tri sata popodne. U tri sata, u listopadu 1937. g. Isus je poručio sv. Faustini, da se svaki dan moli u to vrijeme i da širi tu pobožnost: ‘To je čas najvećeg Milosrđa za svijet. U tom času ne uskraćujem ništa duši, koja me moli po mom trpljenju. Uvjeti da se uslišaju molitve su: molitva mora biti oko tri sata popodne, mora biti upravljena Isusu i pozivati se na vrijednosti i zasluge njegova trpljenja. Ono što se moli, mora biti u skladu s voljom Božjom i da sama molitva bude pouzdana, ustrajna i povezana s djelotvornom ljubavi prema bližnjemu.’