28. 09. popisivači izlaze na teren – što ako niste kod kuće?

Sutra 28. rujna kreće druga faza popisivanja stanovništva, faza terenskog popisivanja. Nakon što je digitalno samopopisivanja produženo za jedan dan, točnije digitalno se možete popisati još danas (27.09) do ponoći, a od sutra popisivači kreću na teren po kućama, stanovima.
Popisivanje će se provoditi do 17. listopada, a uz majice i maske s obilježjima Popisa 2021., imat će akreditacije, i prijenosna računala, stoga će ih građani moći lako prepoznati.
U fazi terenskog popisivanja svaki popisivač bit će zadužen za određene popisne krugove.
Dolaskom u stanove popisivač će popisati sve osobe, kućanstvo i stan. Jedna osoba može dati vlastite identifikacijske podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva, a ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.
U fazi terenskog popisivanja popisivači će obići sve adrese, uključujući adrese onih kućanstava koja su se samostalno popisala kako bi od njih preuzeli jedinstvenu šifru koju su dobili nakon uspješno provedenog samopopisivanja.
Jedinstvene šifre moguće je osobno uručiti popisivaču kada on dođe na adresu ili ju je moguće ispisati te ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti.
Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja.