1800 učenika u kutinskim osnovnim školama

Na području Grada Kutine osnovne škole pohađa oko 1800 učenika. Broj upisanih prvašića ove je godine nešto veći nego prethodne, i broji 205 novih učenika za razliku od prošlogodišnja 162 novoupisana.
  Prvi školski dan jučer je obilježen u OŠ Vladimira Vidrića prijemom prvašića, što su učinile i druge škole na području Kutine gdje su prvašići dočekani uz prigodan program.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić posjetio je OŠ Vladimira Vidrića i tom prilikom pozdravio učenike i roditelje„Grad Kutina je i ove godine pomogao mladim roditeljima koji imaju svoje osnovnoškolce, prvenstveno kroz sufinanciranje nabavke udžbenika za sve razrede osnovne škole. I ove godine imamo isti obujam financiranja prijevoza učenika koji je veći nego što je predviđen minimalnim standardom. Ove godine također imamo sufinanciranje od strane Grada Kutine prema proračunskim mogućnostima produženog boravka za djecu, praktički u svim našim osnovnim školama. Veseli me i da smo od strane države dobili sufinanciranje prema programu prehrane za djecu nižeg socijalnog statusa, a isto tako ove godine imamo sufinanciranje pomoćnika u nastavi u Kutini“, rekao je Babić.


  Osvrnuo se i na rad škola u jednoj smjeni: „Sve osnovne škole rade nam u dvije smjene, osim osnovne škole Vladimira Vidrića koja ima uvjete za rad u jednoj smjeni, tako da ta škola ima najbolje uvjete što se tiče pridržavanja epidemioloških mjera. Nadam se da ćemo u skoroj budućnosti uspjeti  stvoriti uvjete s određenim rekonstrukcijama i nadogradnjama da nam i ostale škole rade u jednoj smjeni što nam je i strateški cilj što se tiče ulaganja u školstvo“.
 

Iako je broj prvašića veći nego lani, istaknut je problem u područnim školama gdje je broj učenika izuzetno malen tako da je upitna opravdanost rada tih područnih škola, što će se morati rješavati u narednom razdoblju i vidjeti jesu li sve područne škole nužne Gradu Kutini i hoćemo li Grad biti prisiljen, zbog racionalizacije troškova i bolje kvalitete nastave u tim područnim školama, voziti tu djecu u matičnu školu.
  Nastava u novoj školskoj godini održavat će se će se prema propisima o zaštiti od COVID-a 19 te se ravnateljica OŠ Snježana Coha osvrnula na nove epidemiološke mjere.„Na prvom  mjestu ove godine neće biti nekih velikih promjena u odnosu na prošlu godinu, no te promjene koje će biti su bolje. Dakle, dozvoljeno je miješanje grupa što nama olakšava rad. Održavat će se redovito, ne online već u školama. I dopunska, dodatna i izborna nastava i izvannastavne aktivnosti. To se također odnosi na roditeljske sastanke i individualne sastanke s roditeljima. Većina škola će organizirati, no to je već pokušala i prošle godine, i topli i hladni obrok. Svi koji će biti u mogućnosti, to će organizirati u većini škola što je isto dobro za učenike. Ako govorimo u ime naše škole, Osnovne škole Vladimira Vidrića upisano je 43 nova prvašića i to je povećanje u odnosu na prošlu godinu. Nadam se da će to ići u tom smjeru i sljedeće godine. Ove godine imamo i dalje dva prva razreda kao i do sada jer je tu varijabilnost u broju djece i učenika, međutim, uvijek postoji mogućnost ako će se ta brojka povećavati, da ćemo ići i na tri razredna odjela“, rekla je gđa Coha.„Mi ovdje u našoj školi za to imamo prostora, dakle mi radimo u jednoj smjeni još uvijek te imamo prostora i kapaciteta za koji razredni odjel više u jednoj smjeni. Napravili smo i jednu učionicu na otvorenom zbog mjera vezanih za covid-19 da možemo dosta toga održavati na otvorenom da djeca ne moraju nositi maskice ali i inače u našoj školi je organizirano to da djeca od 5. do 8. razreda ne moraju nositi maskice, tako da uglavnom ih ni ne nosimo i na to smo jako ponosni i zadovoljni s time. Uspjeli smo zahvaljujući prostoru organizirati topli i hladni obrok tako da djeca normalno objeduju, jedina razlika je u tome što se to obavlja u par odmora više, a ne kao nekada, unutar dva odmora“, dodala je ravnateljica OŠ Snježana Coha te je za kraj zaželjela svima uspješnu novu školsku godinu.
 

„Želim sretnu novu nastavnu godinu svim djelatnicima škole, ne samo prosvjetnim djelatnicima nego i administrativno-tehničkom osoblju i pomoćnom tehničkom osoblju, a isto tako želim sretan početak nastavne godine svim učenicima, prvačićima, ali i svim ostalima, a tako i roditeljima. Vjerujem da će ova godina biti manje izazovna i sigurna sam da ćemo se bolje snaći i biti sretni u ovoj godini“. (izvor: www.kutina.hr)