Sisački biskup u Popovači krstio peto dijete u obitelji Faletar

Sisački biskup Vlado Košić krstio je u subotu 14. kolovoza u župnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage u Popovači, Sofiju, peto dijete u obitelji Marije i Nikole Faletar. Na podjeli sakramenta krštenja sudjelovao je i domaći župnik vlč. Ivan Petrović te stric krštenice vlč. Ivan Faletar.
Nakon Službe Riječi okupljenima se obratio biskup Košić podsjetivši kako su se u starini kršćani najprije krstili u rijekama, poput Isusa, a onda kasnije kada su dobili svoju slobodu, ispred bazilika su gradili krstionice. „Danas unutar crkve rijeko gdje imamo krstionicu kao takvu, ali često je krsni studenac negdje blizu ulaza u crkvu, a negdje uz sam oltar. Ovako na ulazu, kao kod vas, je bolje jer je krštenje početak života u Crkvi, a nekad se nazivalo i vrata sakramenata. Dakle po krštenju se uđe u crkvu i tek se otvore vrata, ali još treba napredovati od vrata do oltara, dakle treba ne samo narasti u fizičkom smislu, već i duhovnom te shvaćati i usvajati vjeru koja onda se zaokružuje novim sakramentima; ispovjedi pričesti i potvrdom. Na taj način se zaokruži i ta naša inicijacija u vjeru“.
U nastavku biskup je pozvao okupljene da mole da krštenje male Sofije stvarno za nju bude novi početak. „Čuli smo kako Isus kaže u razgovoru s Nikodemom da je krštenje preporođenje i to iz vode i Duha Svetoga. Voda je samo znak, a Duh Sveti je onaj koji unutarnjom snagom tog čovjeka preporađa i čini da postaje dijete Božje. Zato molimo da se to dogodi i našoj Sofiji te da tako raste u svom životu, napreduje i u fizičkom i duhovnom smislu te postane puni član Crkve i bude vrijedna suradnica Duha Svetoga“, rekao je biskup dodavši na kraju da kada bi bilo više ovakvih obitelji s brojnom djecom naša Domovina bi cvjetala, ne bi bilo demografskih problema i straha za budućnost.
Na kraju biskup je čestitao roditeljima i cijeloj obitelji na ovom velikom događaju uručivši im prigodne darove Biskupije. (SV)