Prvi aktualni sat novog saziva Gradskog vijeća

Prvi aktualni sat novog saziva Gradskog vijeća Kutine na 2. sjednici iskorišten je u potpunosti od strane vijećnika oporbe i stranaka na vlasti, a najveći broj pitanja odnosio se na projekt Aglomeracije.
S tim je pitanjem aktualni sat otvorio vijećnik Nebojša Čović (HDZ). Ukazao je na prigovore i pitanja građana s područja Brunkovca jer vijećnik navodi slučajeve rasijecanja guma na spojevima, žale se na prašinu i nemogućnost otvaranja prozora, pa Čović postavlja pitanje kada će doći do asfaltiranje tih ulica?
  Gradonačelnik je objasnio kako Grad nema utjecaja na dinamiku izvođenja radova: „Oni imaju svoju dinamiku definiranu ugovorom i mi ne možemo utjecati da oni odmah idu s asfaltiranjem već to ide prema etapama u samom projektu izvođenja radova. Sporni dio je područje Brunkovca i tamo će asfaltiranje biti započeto 15.7. to je isti lot kao dio Repušnice i tamo je ovih dana započeto s asfaltiranjem“. Dodao je kako se ljudi i tehnika raspoređuju kako bi bili operativni, a građane moli za strpljenje jer se radi posao koji se radi jednom u sto godina, a prigradska naselja njime će dobiti dugo očekivani vodovod. 
 
Jasminka Molnar (SDP) vezano uz pitanje Aglomeracije istaknula je kako građani nisu u dovoljnoj mjeri informirani o projektu, te ne znaju kada će se i što raditi u kojoj ulici i kvartu i u kojim rokovima, te postavlja pitanja hoće li građani sami morati financirati šahte. Zaključuje kako je to slabo iskomunicirano s javnošću i kako treba na tome poraditi. Vijećnica je postavila pitanje razloga povećanja iznosa projekta Aglomeracije s prvotnih 330 mln koliko je odobrilo Gradsko vijeće na sjednici u prosincu 2017., na 488 mln kn prema ugovoru od travnja 2019. godine, te ju zanima odakle razlika od 150 mln kn u samom projektu i je li prikaz iznosa s PDV-om ili bez PDV-a. Kao drugo pitanje Molnar je imala konstataciju kako je drugi potpredsjednik Gradskog vijeća sukladno Statutu GV-a trebao biti iz redova oporbe, što izabrani Ivica Glibo (MOST), kako tvrdi vijećnica, nije.
  Gradonačelnik je odgovorio kako je projekt Aglomeracije izuzetno transparentan i svi podaci s iznosima se nalaze na stranicama Moslavine d.o.o. „Netko komunicira iznoseći iznose s PDV-om netko bez PDV-a, navodeći kako npr. grad iznosi vrijednosti projekta s PDV-om dok trgovačka društva iznose bez PDV-a. Nije utvrđena točna vrijednost jer još nije provedena sva javna nabava, još uvijek je u tijeku javna nabavu za pročišćivač otpadnih voda za koje još nije potpisan ugovor“. Što se tiče informiranja građana Babić navodi da su oni informirani u direktnom kontaktu i putem medija. „Tamo gdje je bilo zamjerki, mi kontaktiramo s voditeljem gradilišta i predsjednikom mjesnog odbora kao direktnom vezom s građanima“, ističe Babić. Dodaje kako su šahte uključene u projekt Aglomeracije i da se ne plaća naknada za priključak, već samo  angažiranje djelatnika Moslavine d.o.o. na samoj aktivnosti priključivanja vodovoda, dakle šahte se ne financiraju od strane kućanstava.
  Na prigovor o postavljanju potpredsjednika Gradskog vijeća  zaključuje kako je on izabran sukladno Statutu, odbor je dobio 2 prijedloga za potpredsjednike, drugih nije niti bilo.  

Drago Šparavac (HDZ) ukazao je na opasnost prijelaza kod Šartovačkog brda na cesti D45 kao kritičnog mjesta gdje postoje treptajuća svjetla, što smatra nedovoljnim i traži postavljanje semafora za slobodan prijelaz ulice. Odgovor je da će se uputiti zahtjev Hrvatskim cestama.
   Predlaže i uređenje odjela Dječjeg vrtića u Kutinskoj Slatini, jer jedna učionica u školi je prazna i to bi zadovoljilo potrebe tamošnjih stanovnika. Ima dosta djece koje roditelji voze u Kutinu, kaže vijećnik dodajući kako kod Crkve na gradskom zemljištu ima mjesta za izgradnju novog Dječjeg vrtića ili danas sutra mjesnog doma za sjeverna sela.
 Gradonačelnik ističe kako će Grad graditi novi dječji vrtić kod OŠ Z. Franka, te kako je dosad bilo preuređenja učionica u jaslice u OŠ V. Vidrića. No dodaje kako je to složena procedura i treba vidjeti ima li kapaciteta u postojećim vrtićima. Izgradnju manjeg vrtića na sjeveru Kutine vidi kao opravdan zahtjev. Može se pristupiti tome, napraviti idejno rješenje… Svako ulaganje dosta košta i treba vidjeti financijsku omotnicu za EU, pa će se znati više o tom potencijalnom projektu – objašnjenje je gradonačelnika.

Vijećnik Ivica Glibo (MOST) postavlja pitanje rada ljekarni nedjeljom. To je staro pitanje koje nije riješeno, a građanima je vrlo bitno. Očito je da su u pitanju kadrovski i financijski problemi- čulo se u raspravi. Naime Kutina nema gradsku ljekarnu, samo privatne. Očito je da privatne ljekarne o tome ne razmišljaju, a gradonačelnik kaže kako on ne može nikoga prisiliti. Predlaže oformiti povjerenstvo u koje će biti uključeni i vijećnici, te djelatnici gradske uprave kako bi se pokušalo pronaći neko rješenje.

 Ivana Masnec (HDZ) postavila je pitanje oko nabavke vaučera za sufinanciranje školskog pribora i knjiga pozdravljajući ulaganje grada od 1,3 mln kn u tu svrhu. I nju zanima Aglomeracija jer mještani Ilove pitaju kada će biti prva priključenja i puštanje vodovoda u protok.
  Babić odgovara kako se nada da će vodovod u Ilovoj biti pušten u sustav do kraja ove godine. „Tamo gdje smo projektom predvidjeli izgradnju vodovoda i kanalizacije, to će biti napravljeno sukladno projektu. Nema mjesta za nezadovoljstvo, projekt je u tijeku i sve prigradske ulice u blizini kolektora će biti spojene na vodovod i odvodnju“.

Dragutin Šivak (SDP) ukazao je na, kako je rekao, nedostojanstveno obilježavanje 30. godišnjice 56. bojne, bez prisustva političkih stranaka i medija. Također ističe kako govore o 56. bojnoj trebaju držati udarni dragovoljci, oni koji su prvi bili u 56. bojnoj. Podsjetio ja ukratko na značaj 142 dragovoljca 56. bojne, na umrle ali i živuće pripadnike s problemima, te tražio minutu šutnje za sve poginule pripadnike 56. bojne. Gradonačelnik odgovara kako sredstva za obilježavanje nisu problem. „U Kutini imamo 11 braniteljskih udruga da je iz svake došlo 5 bilo bi nas 55. Koliko nas koštaju udruge, a ne rade ono što bi trebale raditi? Neke udruge svrsishodne su samo za pojedince“ , ističe Šivak. Da se ta komunikacija može poboljšati složili su se s i predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić, te sam gradonačelnik. Babić navodi kako je Koordinacija udruga branitelja u tom smislu trebala dati prijedlog, te dodaje da se Grad aktivno uključuje u obilježavanje Dana branitelja Kutine, a ostalu organizaciju prepušta braniteljskim udrugama koje predstavljaju te postrojbe.

  Vijećnik Dragutin Vagner (HSS) upozorio je vijeće na nepokošen dio grada, primjerice ispod šetnice uz Kutinicu, te dječje igralište kod Centra 1. Smatra da košnja treba biti kvalitetnija u središtu Kutine. Babić odgovara kako se grad trudi oko košnje koliko može, znaju da ima problema i rade na njihovom otklanjanju. Kutinica je poseban problem, dio uz korito je u nadležnosti Hrvatskih voda.
   
Vijećnik Matija Šurbek (HDZ) pohvalio je tom prilikom napore Turističke zajednice oko održavanja manifestacija u Kutini, s naglaskom na dobro organiziran Festival MoslaVina.