Zaklada Ivanova kuća – ne zaboravimo one koji zaboravljaju

Gradonačelnik Zlatko Babić u  društvu pročelnika Ivana Crnca obišao je Zakladu Ivanova kuća u Kutini gdje se susreo s članovima Upravnog vijeća Zaklade.  Zaklada Ivanova kuća posebno ističe  među svojim aktivnosti razvoj volonterstva te pomoć oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih demencija te članovima njihovih obitelji, pružanje psihosocijalne podrške te savjetovanje radi prevencije bolesti i promicanja zdravlja.

Tom prigodom pater Mariano Passerini, sestra Mirjam Kuštreba i članovi upravnog vijeća Ante Knezović i Biserka Šmit Sabolić uputili su gradonačelnika u rad Zaklade te predstojeće aktivnosti za poboljšanje kvalitete života osoba s raznim oblicima demencije i Alzheimera. Unatoč koroni, Zaklada je vodila brigu za oko 20 sugrađana te su se trudili na druge načine educirati sugrađane o samom Alzheimeru.

Član upravnog vijeća Zaklade Ivanova kuća Ante Knezović istaknuo je kako treba razlikovati Alzheimer od klasičnog oblika zaboravljanja koje  se događa svakom čovjeku, poput zaboravljanja namirnica za trgovinu, zaboravljanja što smo trebali iz hladnjaka i slično. „ Alzheimer je slikovito rečeno, kada imate ključeve u ruci, a vi ne znate čemu oni služe“, rekao je g. Knezović. 

Svi članovi upravnog vijeća ističu kako je potrebno osvijestiti sugrađane o Alzheimeru, upoznati javnost te se oboljeli i njihove obitelji ne bi trebali sramiti toga, niti se skrivati. Dapače, ističu kako socijalizacija i rad s oboljelima uvelike doprinose obogaćivanju društvenog života oboljelih, ali i produžuju vijek do ulaska u posljednju fazu bolesti i potpune demencije.

„Grad Kutina sufinancira Zakladu Ivanova kuća godišnje s oko 20.000,00 kn na njihovom projektu pomoći oboljelima od Alzheimera. Njihova glavna aktivnost  se odnosi na angažiranje volontera koji pomažu svim našim sugrađanima koji se bore s Alzheimerom i drugim oblicima demencije. Ovim putem pozivam sve koji boluju od Alzheimera, članovima obitelji  čiji članovi se bore s tom bolesti ili im se pojavljuju simptomi, da se obrate Zakladi Ivanova kuća i možda zajedničkim snagama pronađu rješenje“ rekao je Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine.

Planova za budućnost ne nedostaje u Zakladi, te tako iz Upravnog vijeća ističu adaptaciju postojećeg prostora za dnevni boravak te izgradnju novog prostora za smještaj oboljelih. „Krajnji cilj u budućnosti je izgraditi stacionar za ljude oboljele od Alzheimera pošto se skrb za njih razlikuje od ljudi koji su inače smješteni u domove za starije i nemoćne. Objekt bi se sastojao od smještaja za 20 osoba uz niz popratnih sadržaja. Međutim, renoviranje postojeće zgrade upitno je radi ograničenih materijalnih sredstava, trošnosti zgrade i same cijene radova, no nadamo se kako ćemo uz podršku Grada Kutine realizirati naše projekte te im se zahvaljujem na dosadašnjoj suradnji“, rekao je za kraj g. Knezović. (www.kutina.hr)