U Gradu Kutini potpisani ugovori za zapošljavanje putem javnih radova

U kutinskoj Gradskoj vijećnici danas su potpisani ugovori za zapošljavanje kroz javne radove za 15 korisnika na 6 mjeseci. Rezultat je to zajedničke aktivnosti Grada Kutine i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Kutina.
 

Ove godine na natječaj za javne radove pristiglo je 23 zahtjeva, a po spolu podnositelja zamolbi više je žena. Manje zahtjeva može se pripisati i manjoj brojci nezaposlenih na samom području Grada Kutine koja je pala na ispod 1000 nezaposlenih. Dio žena zaposlen je i kroz programe pomoći starijim i nemoćnim osobama poput Zaželi i sličnih programa, rekao je tom prilikom gradonačelnik Kutine Zlatko Babić koji je danas sa suradnicima porazgovarao s nekima od zaposlenih kroz javne radove. Ukupni troškovi programa javnih radova koji obuhvaćaju plaće, prijevoz zaposlenika, Božićnicu i opremu iznose 408.970,14 kuna za 13 osoba koje će biti zaposlene 6 mjeseci na puno radno vrijeme, dok će za 2 osobe koje će biti zaposlene na 9 mjeseci na pola radnog vremena biti izdvojeno 54.106,38 kn.
 

„Potpune uvjete na natječaju zadovoljilo je 15 djelatnika. Oni su raspoređeni na rad u ustanove grada Kutine. Najviše će ih biti zaposleno u Komunalnim servisima Kutina. Mislim da će ovime biti podignuta kvaliteta usluga na održavanju komunalne infrastrukture i drugih djelatnosti naših gradskih ustanova“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić. 15 osoba koje su zaposlene putem javnih radova obavljat će poslove u sklopu Komunalnih servisa Kutina, Sportskog centra Kutina, Dječjeg vrtića Kutina, Pučkog otvorenog učilišta Kutina i Knjižnice i čitaonice Kutina.
 

Krešimir Lenić, direktor Komunalnih servisa Kutina, u ime tvrtke koja će zaposliti najveći broj na javnim radovima pohvalio je ovaj program Grada Kutine i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. „Ti djelatnici će kod nas u našem sustavu raditi neke poslove koji nisu obuhvaćeni redovitim održavanjem Grada, dakle pojačat ćemo čišćenje nekih prostora u vlasništvu grada, zaposlit ćemo ih na manifestacijama koje su u potrebi Grada, što će dobro doći i Komunalnim servisima i samom Gradu. Kroz tih 6 mjeseci odradit će se neke aktivnosti koje nisu dio uobičajenog rada Komunalnih servisa i to će se sigurno vidjeti i na čistoći grada i na uslugama koje KSK kao jedan od servisa Grada pružaju građanima“, rekao je direktor Komunalnih servisa.


   Među ženama zaposlenim na javnim radovima je i Irena Rakić koja je zadovoljna što će početi raditi. Naime tih 6 mjeseci rada na javnim radovima ulazi joj u staž, te su tu i ostala prava zaposlenih osoba. „Majka sam 4 djece a posao će mi puno značiti za školovanje djece. Imam dva osnovnoškolca i dva srednjoškolca. Osim toga bit ću korisna i našem društvu i gradu“, rekla je Irena Rakić.   Jovo Trbojević jedan je od muškaraca zaposlenih na javnim radovima. „Prijavio sam se za javne radove i prihvatili su me. Nadam se da ću opravdati to povjerenje“, rekao je Trbojević.    
Dodajmo tome da je projekt u potpunosti financiran sredstvima Europske unije za svih 15 osoba na način da će radnici ostvariti minimalnu plaću i putne troškove dok će Grad Kutina snositi trošak određenih prava iz kolektivnog ugovora te će se pobrinuti za radne uvjete i nabavu opreme za rad.