Promocija XVII. Zbornika Moslavine

U Muzeju Moslavine sinoć je promoviran XVII. Zbornik Moslavine. Riječ je o serijskoj publikaciji koja analitički prati teme raznovrsnih područja znanosti i života Moslavine i bliže okolice.

„Zbornik Moslavine prvi je časopis u Moslavini pokrenut s osnovnom misijom okupljanja suradnika koji znanstveno i stručno promišljaju prošlost i sadašnjost ovoga kraja te tako unaprijedi i razvije istraživanja u Moslavini“, rekla je Jasmina Uroda Kutlić, ravnateljica Muzeja Moslavine pozdravljajući posjetitelje promocije knjige.

  Prvi Zbornik Moslavine izašao je davne 1968. godine a uz pauze tijekom 53 godine izašlo je ukupno 17 brojeva. Tempo izlaženje je najčešće oko 2 godine, no posljednji broj zbog koronavirusa čekao je na izlaženje 3 godine – kazala je ravnateljica Uroda Kutlić.
  „Zbornik se sastoji od 16 radova na tristotinjak stranica koji pokrivaju različite teme, od arheologije, povijesti umjetnosti, biologije, etnologije, koji su znanstvenog i stručnog karaktera ili se radi o recenzijama raznih publikacija vezanih uz Moslavinu općenito“.
  Uz suradnice s galerijskog i etnološkog odjela, Jelenu Batinić i Silviju Kantolić, jasmina Uroda Kutlić predstavila je ukratko autore i teme novog Zbornika, a dio autora prisustvovao je promociji.
 

Izdvojena su najnovija istraživanja iz područja arheologije čija je autorica Lea Čataj iz Hrvatskog restauratorskog zavoda vezanih uz Vilu rustiku u Sipčinama gdje su pronađeni zanimljivi predmeti, rad kolege Petra Sekulića također iz HRZ-a koje baca novo svjetlo na arheološka istraživanja na moslavačkom području, kao i rad muzejskog arheologa Antonia Džaje koji je istraživanjem pronašao niz novih utvrda na Jelengradu.
 

Obrađene su teme iz povijesti, biologije, etnologije, od strane dr. Franka Miroševića iz Novske, prof. Dalibora Sumpora, etnologinje Slavice Moslavac, ali i niza drugih autora zanimljivih radova koji su sastavni dio novog zbornika.
 

Sve njih u Muzeju Moslavine u ime Grada Kutine pozdravila je pomoćnica pročelnika za dr. djelatnosti Kornelija Marošević dajući podršku na stručnom radu djelatnicima Muzeja i svim ostalim autorima Zbornika kao i istraživanju Moslavine sa svih aspekata. Zbornik Moslavine može se kupiti u kutinskom Muzeju svakim radnim danom. Autori djela XVII. Zbornika su: Lea Čataj, Petar Sekulić, Antonio Džaja, Silvija Pisk, Jasmina Uroda Kutlić, Franko Mirošević, Filip Škiljan, Ivan Gračaković, Slavica Moslavac, Jelena Batinić, Dalibor Sumpor, Katarina Brkić, Slavica Moslavac, Božica Brkan, Đuro Vidmarović.