„Leta letiju – tradicija ostaje“ – druženje u Lonjskom polju u organizaciji KUD-a Repušnica

KUD Repušnica proteklog je vikenda u Lonjskom polju organizirao manifestaciju „Leta letiju – tradicija ostaje“. Folklorno druženje uz prateće sadržaje održano je u Prijamnom centru Lonjsko polje u Repušnici, a uz folkloraše okupilo je i ostale građane, ljubitelje tradicije.


  „Drugi vikend u lipnju uvijek je bio rezerviran za Repušničke susrete, a mi smo u znak tog događaja organizirali jedno folklorno druženje kojim podsjećamo na našu bogatu tradiciju. „Leta letiju – tradicija ostaje“ knjiga je kojoj je naslov dao naš Dragutin Pasarić, koji nažalost više nije s nama pa je ovo na neki način i spomen na njega. Našu tradiciju i prikaz knjiga, časopisa i događaja napravili smo i digitalnim putem te ju ovaj puta prikazali posjetiteljima. Nema nas puno, ali dovoljno da imamo aktivan vikend i podsjetimo na naša kulturna dobra“, rekla je Sanja Durbek, predsjednica KUD-a Repušnica.
 

U reviji narodnih nošnji sudjelovali su predstavnici KUD-ova, članova Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine, među kojima i predsjednik i tajnica Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine Darko Preglej i Jasminka Molnar.

Članovi KUD-a Husain, KUD-a “Seljačka sloga” Kutinsko selo, KUD-a Banova Jaruga i KUD-a domaćina predstavili su svoje nošnje, a dobro došlu stručnu pomoć dala je i kutinska etnologinja Slavica Moslavac.


 Na likovnoj koloniji u sklopu ovih susreta sudjelovale su Dajana Budavac, Danijela Repaja, Branka Vrbanić, Josipa Vukadin i Marži Art koje su se predstavile slikama koje će ostati u vlasništvu KUD-a. Treba reći da je riječ o slikaricama koje se rado odazivaju na sve važne događaje na području Moslavine, nerijetko darujući svoje slike.
   

“Djeca su također bili sudionici ove manifestacije na kojoj su se izrađivali dijelovi narodne nošnje od recikliranog materijala, a radile su se poculice i nakit u čemu su najmlađi bili vrlo uspješni”, objasnila naa je Maja Dobranić iz KUD-a Repušnica koja je obuhvatila mnoge relevantne aktivnosti KUD-a Repušnice u digitalnoj prezentaciji u unutarnjem prostoru PP Lonjsko polje.  


  Događaju je u ime Grada Kutine nazočila zamjenica gradončelnika Ivana Grdić, a TZ Grada Kutine je i sponzor ovog događanja u organizaciji KUD-a Repušnice i suorganizaciji PP Lonjsko polje.