“Krhkost/Fragile” – izložba Nikole Ražova u Galeriji Muzeja

U Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je izložba Nikole Ražova. Nagrađivani slikar koji potječe iz Kutine gdje je dugo vremena živio o stvarao, danas živi i radi u Rovinju.
 

Svojom izložbom pod nazivom „Krhkost/Fragile“ Ražov je izazvao pozornost javnosti, koja je uz ljubav prema radu ovoga autora, željna kulturnih događanja zaustavljenih zbog pandemije koronavirusa.
  Muzej Moslavine pokazao je, usprkos cijeloj situaciji, kvalitetan odabir autora koji su svoja gostovanja ipak zabilježili ove godine, a među njima je svakako i Nikola Ražov. Autora je uvodno predstavila ravnateljica Muzeja Moslavine, Jasmina Uroda Kutlić koja je otvorila izložbu.

Crteži Nikole Ražova plijene pozornost tehnikom olovke i tuša na papiru, a objedinjeni u ciklusu „Crteži s greškom“ nastali 2008. godine uvijek su aktualni, univerzalni i beskonačni.
 

O radu Nikole Ražova govorila je kustosica Jelena Batinić naglašavajući kako autor na svojim crtežima ne zatvara prostor i ne ograničava naše vidno polje stvarajući volumen na statičnoj plohi. „Okvir ne postoji i mi se slobodno krećemo po slici, ulazimo i izlazimo iz nje kad god hoćemo. Autor svoje radove crta nevjerojatnom lakoćom i u našem oku stvara iluziju kretanja. Ako taj pokret shvatimo kao misao, postajemo aktivni sudionici u percepciji slike“, naglašava Jelena Batinić. Čovjek koji stvara može pogriješiti i upravo otuda naziv ciklusa „Crtež s greškom“, zaključuje kustosica.
  

Instalacije Nikole Ražova sastavni su dio ove izložbe koje na neki način nadopunjuju Crteže s greškom, a imaju naziv Krhkost.

Poigravanje sa simbolima, metaforama, shvatljivim porukama o krhkosti svakog od njih umjetnik preispituje značaj simbola kroz povijest, naglašavajući njihove mijene i reakcije koje simboli izazivaju kod svakog pojedinca u datom vremenskom okviru. Ražov ističe krhkost simbola, a time i čovjeka samog koji simbole percipira i ugrađuje u vlastiti život, što najbolje pokazuje izradom goblena sa simbolima sa nezavršenom zadnjom niti koja upravo aludira na tu krhkost neizvjesnost.



 Nikola Ražov malo je govorio. Zahvalio je Muzeju Moslavine i posjetiteljima izložbe, te brojnim prijateljima na ovom susretu koji je autora i njegovu suprugu Ivanku Ruk Ražov podsjetio na mlade dane provedene u Kutini gdje su bili vrlo aktivni u društvenom životu. Dodajmo tome kako je Ivanka Ruk Ražov, tada nastavnica u OŠ Stjepana Kefelje, bila prvakinja KUD-a Ivo Perković, kasnije KUD-a Moslavine.