Gradonačelnik obišao Udrugu slijepih

Gradonačelnik Zlatko Babić u društvu pročelnika Željka Tomičića na radnom sastanku obišao je Udrugu slijepih grada Kutine i dijela SMŽ. Jedna od tema sastanka bio je i projekt Vaše oko-naš pratitelj! za koji je Udruga ostvarila financiranje od strane Europskog socijalnog fonda u visini od 497.995,00 kn. U sklopu tog projekta zaposlen je videći pratitelj koji brine o 16 korisnika usluge, odnosno članova Udruge koji su javili kako su im potrebne usluge pratitelja. „Projekt se provodi od travnja 2020. do travnja 2022. godine, a glavni mu je cilj povećanje socijalne uključenosti i unapređenje kvalitete života slijepih osoba (članova Udruge) na području grada Kutine i dijela Sisačko-moslavačke županije. Projekt je prilika da korisnici usluge postanu punopravni članovi svoje zajednice i da na dostojanstven način ostvaruju svoja prava i ispunjavaju svoje obaveze“, rekao je predsjednik Udruge Mario Merhaut.

„Videći pratitelj pruža uslugu pratnje slijepoj osobi, vozi ju od točke A do točke B, pročita joj određene informacije i dokumente, daje joj nužne informacije do kojih ne može sama doći, no ono što je svakako najvažnije korisnicima te usluge je pažnja, razgovor i društvo koje im pružamo“, dodala je Helena Ložar, voditeljica projekta.

G. Branko Dukanović slijep je preko 40 godina, davno je od glaukoma te je istaknuo kako mu je usluga videćeg pratitelja od iznimne važnosti.

Gđa Franciska Šarac rekla je kako joj videći pratitelj pomaže pri odlasku u kupovini, olakšava joj svakodnevne aktivnosti te da joj društvu članova Udruge zaista mnogo znači pošto živi sama.  


„Na području Kutine djeluje oko 120 udruga iz raznih područja koje se izravno ili neizravno financiraju iz Proračuna Grada Kutine. Udruga slijepih dugi niz godina je aktivna u društvenom životu Kutine i šire te nizom projekata nastoje ukazati na probleme svojih članova i unaprijediti njihov položaj u društvu. Drago mi je što je Udruga ostvarila financiranje projekta iz EU sredstava, te je ona dobar primjer i drugim udrugama. Ove godine za dva projekta, Bijeli štap i Slijepi u kuhinji, Udruga slijepih je ostvarila 24.000,00 kn iz Proračuna Grada Kutine te se nadam i u buduće dobroj suradnji s Udrugom“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić. (www.kutina.hr)