Farmaceutski tehničar – novo usmjerenje u Tehničkoj školi Kutina

Od sljedeće pedagoške godine 2021./ 2022. Tehnička škola Kutina bit će bogatija za novo usmjerenje – farmaceutski tehničar. Program je odobrilo Ministarstvo obrazovanja, upisi za njega kreću po završetku ove školske godine, te je ovo važna informacija za učenike koji sada završavaju osnovnu školu, kao i njihove roditelje. O novom programu porazgovarali smo s ravnateljem Tehničke škole Kutina, Antom Dževlanom.

“Radi se o četverogodišnjem programu koji smo stavili u plan upisa, a upisna kvota je 24 učenika. Smatramo da je to značajan iskorak za kojega vjerujem da će biti velik interes učenika. Škola je sve potrebne informacije stavila i na web stranicu škole, obavijestili smo sve škole i pozivam zainteresirane učenike da prate sve detalje oko tog zanimanja.  Podsjećam kako je početak prijava u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole od 25. lipnja do 7. srpnja”.
 Tehnička škola planira upise u 5 razrednih odjela, od kojih su četiri četverogodišnja i jedan trogodišnji kombinirani odjel sa 3 zanimanja. Ranije je škola imala dva zanimanja u sektoru kemijske tehnologije (kemijski tehničar i ekološki tehničar), no zbog manjka interesa više nemaju ta usmjerenja. “Ovaj iskorak smatramo dobrim smjerom. Naime u Popovači postoji farmaceutska industrija Pharmas, u Kutini ima ljekarni koje bi mogle zapošljavati ove učenike, a naravno dio učenika sigurno će upisati srodne fakultete diljem RH”, rekao je Ante Dževlan.
  Kutina ima i Učenički dom, jedini dom za srednjoškolske učenike u Sisačko moslavačkoj županiji, ali i u Republici Hrvatskoj koji je za učenike besplatan. Naime troškove podmiruje Ministarstvo obrazovanja i Sisačko moslavačka županija.