Završeno je uređenje prve poučne staze na području Grada Kutine

Završeno je uređenje Poučne staze „Turski stol“ – tajne moslavačke šume. Projekt vriednosti 730 tisuća kn u stopostotnom je iznosu financiran iz Europskog fonda za ruralni razvoj.
Poučna staza „Turski stol“ je edukativno-rekreativna staza duljine 3 km smještena u šumi Šanac-Ciglenica, u neposrednom kontaktu s rekreacijsko-kupališnim kompleksom grada Kutine. Staza je dobila naziv prema arheološkom nalazištu srednjevjekovnog fortifikacijskog objekta za obranu od Turaka – gradištu „Turski stol“ – koje se nalazi na samom ulazu u šumu. Rekla je to Ivana Grdić, direktorica TZ Grada Kutine.

Ivana Grdić, direktorica TZ Grada Kutine

Osim kulturno-povijesne vrijednosti, poučna staza dio je bogatog šumarskog ekosustava u kojem prevladava sastojina hrasta i graba, a pojedinačno su nesene i skupine crnogorice.

Uz prirodno i ekološko značenje ovog šumskog pojasa na rubu naselja Kutine, šuma ima estetske i krajobrazne vrijednosti u panoramskoj slici grada i šire okolice. „Blizina središta Kutine potencira njenu vrijednost u smislu neposrednog gradskog prostora za odmor i rekreaciju, jer najljepši je boravak u prirodi, boravak u šumi.“, rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Zlatko Babić, gradonačelni Kutine

Poučna staza „Turski stol“ prva je poučna staza na području Grada Kutine. Uskoro počinje uređenje i Poučne staze Crkveni jarak na Moslavačkoj gori. Projekt uređenja ove staze je odobren te će također biti financiran u stopostotnom iznosu iz Europskog fonda za ruralni razvoj.