Tjedan jednakosti – predstava „POGLEDAJME“

Centar za mirovne studije i Romska organizacija mladih Hrvatske jučer su u Kutini obilježili Tjedan jednakosti za koji su pripremili dvije teme. Jedna je formiranje Romske knjižnice u Kutini, a druga kazališna predstava „POGLEDAJME“ koja problematizira diskriminaciju mladih Roma u društvu.
  Projekt “Romske knjižnice u nastajanju” započeo je u Kutini kroz projekt UNDP-a Croatia “Zajedno za bolje-društveno uključivanje Roma” s kojim nas je upoznala Marijana Kapetanović, uključena u ovaj projekt od samih početaka.  Knjižnica na romskom jeziku, o kojoj se već duže vrijeme priča, vrlo je važan segment za kulturu Roma, a kum knjižnice je uspješan student strojarstva i kutinski đak, Denis Bogdan.
  On je istaknuo važnost projekta knjižnice kao doprinosa očuvanju romskog jezika i kulture i unaprijeđenja procesa obrazovanja Roma, te se nada da će Knjižnica naći svoje mjesto u Narodnom domu koji je u uređenju u romskom naselju u Radićevoj ulici. Denis Bogdan primjer je kako je unatoč brojnim objektivnim poteškoćama koje su se našle na njegovom životnom putu moguće ostvariti život kakav žele i mnogi drugi pripadnici romske nacionalne manjine. U tome je iznimno važan dobro organiziran proces obrazovanja u institucionalnom smislu, no jednako je važno i tolerantno društvo koje različitosti prihvaća kao bogatstvo zajednice i koje je na tom putu spremno biti pomoć, a ne prepreka.

 Upravo o toj problematici govori i predstava “POGLEDAJME” Romana Nikolića, nastala u suradnji s glumcima Severinom Lajtman i Sinišom-Senadom Musićem. Predstava progovara o identitetu i društvenim odnosima, te osjećajima Roma prilikom diskriminacije s kojom se još uvijek svakodnevno susreću. Predstava je održana u kutinskom Pučkom otvorenom učilištu, a prisustvovao joj je i gradonačelnik Zlatko Babić.


  „Kutina je jedan od šest gradova u Hrvatskoj u kojem se održavaju aktivnosti Tjedana jednakosti, kojima se želi upozoriti na posljedice diskriminacije i probuditi jednakost“, kazala je Sandra Kasunić iz CMS. Tjedni jednakosti koji se između 8. travnja do 30. lipnja održavaju još i u Zagrebu, Rijeci, Slavonskom Brodu, Čakovcu i u Belom Manastiru te kampanja #ProBudiJednakost na društvenim mrežama upozorava kako je diskriminacija nedopustiva i da je na svima nama da rušimo predrasude i promijenimo trenutnu situaciju.(gp)