Predstavljene digitalne aplikacije Grada Kutine

U Kutini je danas održan radni sastanak na temu razvoja digitalizacije javne uprave u Gradu Kutini. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić s predstavnikom tvrtke Libusoft, Tomislavom Kneževićem, prezentirao je razvoj digitalnih usluga predstavniku Središnjeg državnog ureda za digitalnu transformaciju, Tomislavu Malarić.
 

Kako je istaknuo Zlatko Babić, Kutina je primjer dobre prakse i grad koji je vrlo rano počeo s digitalizacijom javne uprave. Već 2005. godine oformljena je Gradska riznica u koju su postepeno uključene sve ustanove tako da su danas svi korisnici gradskog proračuna uključeni u Gradsku riznicu, te jedinstven sustav uredskog poslovanja. Kutina ima i aplikaciju i-proračun s ciljem postizanja transparentnosti gradskih prihoda i rashoda i uključivanja građana. Ovaj izvještajni portal putem kojeg korisnici mogu brzo i jednostavno doći do svih brojki, kao i do stanja riješenosti projekata Grad je razvio upravo uz pomoć Libusofta, a dio je to cjeline projekta „Otvoreni grad“, rekao je gradonačelnik.

  Zlatko Babić istaknuo je karakteristike projekta Otvoreni grad u koji je uvršteno niz novih aplikacija s ciljem tranparentnijeg rada gradske uprave i bolje komunikacije s građanima. Kao iskorak ističe i smart poslovnu zonu kao jedan od najnovijih projekata koji će doprinijeti unaprjeđenju poduzetničke klime u Kutini:
 „Svi poslovni subjekti koji imaju aktivnost u nekoj od kutinskih poslovnih zona dobivaju sve informacije s jednog mjesta, od praćenja prometa, energenata, reklamiranja itd. Svaki potencijalni investitor na toj platformi može vidjeti u kakvo on okruženje dolazi ako želi započeti investicijski ciklus u Kutini i koja je snaga firmi koje se nalaze u poslovnoj zoni što je novost u RH. To jedna od novosti u RH i mi unaprjeđujemo kvalitetu te usluge“, rekao je Babić.


  Tomislav Knežević iz Libusofta zadovoljan je dugogodišnjom suradnjom s Gradom Kutinom koju svrstava u sam vrh gradova u RH po pitanju aplikacija koje imaju za cilj transparentno poslovanje.

„Kutina je bila prvi grad koji je napravio automatizaciju svoje transparentnosti koji je direktno iz sustava prebacivao svoje podatke na web. Vrlo rano, još 2013. godine, Kutina je krenula s prvim sustavom informiranja građana gdje su građani mogli pratiti svoje predmete on line, a na današnji dan ima niz novih funkcionalnosti u sklopu projekta Otvoreni grad. Omogućen je i i-proračun i nastavak na to je bilo da se poduzetnicima omogućilo sudjelovanje u donošenju proračuna, te da se građane pita što žele u proračunu.


Tomislav Malarić zadovoljan je predstavljenim razvojem digitalnih usluga u Gradu Kutini: „Želimo dati podršku daljnjem razvoju aplikacija i bit ćemo tu u smislu potrebnih sugestija. Ovo je pravi pokazatelj kako treba razvijati digitalne platforme“, rekao je predstavnik Središnjeg ureda za digitalni razvoj pohvaljujući među ostalim i noviju aplikaciju e-upisi u Dječji vrtić koju grad također koristi.