Pastelne skitnje Želimira Šiška u Slatini

U Galeriji Zavičajnog muzeja u Slatini uz Dan muzeja otvorena je izložba slika kutinskog slikara Želimira Šiška „Pastelne skitnje“.
Ljubitelje likovne umjetnosti i muzejske djelatnosti uopće, među kojima su bili gradonačelnik Denis Ostrošić i njegova zamjenica Sanja Mrzljak Jovanić te direktor Turističkog ureda TZGS-a Jurica Bosak, tom je prigodom pozdravio ravnatelj Muzeja Vlado Majhen, a kustos Srđan Đuričić prigodno je naglasio značenje muzeja i njihove uloge u službi javnosti. Slikara Šiška kustos Đuričić predstavio je kao umjetnika koji kroz svoje radove u tehnici pastela predstavlja krajolike, okolicu, prostor te na tragu realističnog prikaza daje i svoje osobno viđenje svijeta oko sebe.
Izložba u Slatini 86. je samostalna izložba Želimira Širka i prva u Slatini, premda je sudjelovao u likovnim kolonijama koje je organizirao Slatinski likovni klub SLIK i njegov predsjednik Josip Gribl, pa njegov likovni rad Slatinčanima nije potpuno nepoznat. Želimir Šiško danas zauzima visoko mjesto u suvremenom hrvatskom slikarstvu. „Iza mene je tridesetogodišnje razdoblje izlaganja, slikao sam i prije, ali nisam imao hrabrosti izlagati. Kod takvog rada mora doći do trenutka kad vas netko nagovori ili kad sami shvatite da je vrijeme maknuti se iz atelijera i pokazati ljudima što radite. Ja imam jednu dobru osnovu, slikam, izlažem i uživam.“ – rekao je Šiško.
Za likovni i dizajnerski rad Šiško je primio brojna priznanja i nagrade, najvrjednija je Godišnja nagrada za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije.
Gradonačelnik Denis Ostrošić nazvao je Šiška majstorom pastela.

– Drago mi je da jedna vaša slika s prikazom crkve sv. Josipa krasi i moj dom, i da Slatinčani napokon imaju priliku vidjeti ovo bogatstvo vaših radova. Vjerujem da će ove “skitnje” također pronaći mjesto u domovima naših sugrađana te da ćemo u Slatini imati prigodu vidjeti još nekoliko vaših izložbi – rekao je gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić prilikom otvorenja izložbe.

izvor: radioslatina.hr