Karikatura kao korektiv društva – izložba Nika Titanika

U Kutini je jučer otvorena izložba poznatog karikaturiste Nika Titanika. Organizator izložbe je Muzej Moslavine, a izložba je postavljena u Galeriji Muzeja Moslavine.
 

Nik Titanik nadimak je autora Nikole Plečka koji svojom karikaturom i ilustracijom plijeni pozornost široke javnosti već duži niz godina, te je član Hrvatskog društva karikaturista.
  Ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić predstavila je uvodno autora, grafičkog dizajnera i strip crtača koji u Kutini predstavlja svoju retrospektivnu izložbu, ali i svoj prvi strip 1573. na temu Seljačke bune.  

 Koliko je važna duhovitost, satira i ironija u društvu i kolika je njezina moć promišljanja govorila je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol ističući kako je humor ozbiljan posao, čuvar istine i korektiv društva.


Nik Titanik uz tako važnu ulogu za koju se izborio upravo svojim dugogodišnjim plodnim radom danas u svojoj arhivi ima oko 12.000 objavljenih karikatura, među ostalim i kroz niz suradnji s relevantnim hrvatskim tjednicima i magazinima.


  Društvo i politička zbilja ono je što zaokuplja Nika Titanika koji propitkuje i ukazuje na neuralgične točke društva i države, prije svega moral, provocirajući reakciju i kritičko razmišljanje, te ne dozvoljavajući pojedincima da se opuste.

  Nik Titanik malo je govorio o sebi, smatrajući da o njemu više govore njegove ilustracije, no voli reći kako je on kroničar hrvatske gluposti, a u ilustracijama ne štedi nikoga. Gotovo da nema lika političara koji se nije našao u njegovim karikaturama.

Najviše „štofa“ dali su mu hrvatski predsjednici, saborski zastupnici, ali i sve druge javne osobe redom, bez obzira koje su političke provenijencije ili čime se bave.


  Izložbu u Kutini otvorio je gradonačelnik Zlatko Babić koji je zahvalio ravnateljici Muzeja Moslavine na odabiru  kvalitetnih izložbi koje usprkos pandemiji uspijevaju doći u Kutinu. Zahvalio je i autoru Niku Titaniku na njegovim karikaturama koje, kako je istaknuo, doprinose razvoju društva u boljem smjeru, jer se političari ne smiju opustiti već im cilj treba biti da se što rjeđe nađu u njegovim karikaturama.

  U vremenu pandemije građani mogu doći i posjetiti izložbu karikatura u kojoj će, kao i jučerašnji posjetitelji, uistinu moći uživati, razmišljati, nasmijati se i izaći zadovoljni ovim posjetom.


 Kažu da dok god ima humora bit će i svijeta, a ova izložba upravo je prava doza koju je Nik Titanik uz pomoć kustosice Sonje Švec Španjol dozirao posjetiteljima izložbe.