RA MRAV predstavila aplikaciju e-projeKTi za praćenje projekata

RA MRAV predstavila je aplikaciju e-ProjeKTi za praćenje realizacije i razvoja projekata komunalnih i infrastrukturnih radova na području Grada Kutine u stvarnom vremenu. Kako je rekao Tomislav Kojundžić direktor RA MRAV na predstavljanju aplikacije u PUNK-u, to je prva takva aplikacija u Hrvatskoj.


„Razvojna agencija imala je i prije svoje baze i registre projekata no sada smo htjeli osmisliti da svi građani vide koji su to projekti kojima se mi bavimo i na tragu pametnih gradova da razvijemo i neku web platformu koja će danas sutra biti dostupna i na mobilnim aplikacijama“, objasnio je direktor RA MRAV Tomislav Kojundžić.
 Aplikacija ima za cilj omogućiti direktnu komunikaciju s građanima. „Putem ove aplikacije, koja je prva takva aplikacija u Hrvatskoj na tragu smart citija, građani će moći vidjeti koji su projekti u pripremi, koji su u tijeku i koji su završeni, te iz kojih su izvora financirani i kolika je njihova vrijednost“, objašnjava direktor MRAV-a.  
 Pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Kutine Ivan Crnac podsjetio je na prethodne korake u digitalizaciji javne uprave počevši sa 2005. godinom kada je stvorena gradska riznica u koju su od 2019. uključeni svi proračunski korisnici a putem portala moja kutina dostupni su svi računi Grada. Kako je rečeno, u postupku je i osposobljavanje sustava digitalnih obrazaca kojima bi se smanjio dolazak građana u Grad te ubrzalo podnošenje raznih zahtjeva.

  „U doba pandemije korona virusa naša digitalizacija uvelike nam je pomogla pri reorganizaciji posla, ali i zaštiti zdravlja naših sugrađana. Grad Kutina neprestano se usavršava te mi je drago što je razvijena i ova aplikacija koja će biti uvelike na korist građanima“ rekao je Crnac.

  Direktor Razvojne agencije Mrav Tomislav Kojundžić predstavio je na koji način funkcionira aplikacija i što omogućuje. Putem interaktivne karte tako je moguće praćenje projekata na dnevnoj bazi s uvidom i pregledom svih projekata koji su provedeni u posljednje 4 godine kao i onih koji su označeni kao strateški projekti u budućem razdoblju. Ažurira se na dnevnoj bazi kako bi korisnici konstantno dobivali relevantne podatke o radovima i projektima u njihovoj blizini. Spomenuta će se aplikacija razvijati u koraku s vremenom, realiziranim, odnosno prijavljenim projektima od strane Grada Kutine i Razvojne agencije Mrav. 

 Trenutni projekti mogu se pronaći na http://www.ra-mrav.hr/ u obliku web platforme te će uskoro izaći i aplikacija koju će sugrađani moći preuzeti na svoje pametne uređaje. „Cilj nam je biti u koraku s vremenom i tehnologijom te približiti naš rad sugrađanima. Projekti u aplikaciji su označeni različitim bojama, ovisno o statusu projekta, bilo da su strateški ili drugi projekti u pitanju“ rekao je Tomislav Kojundžić.

 Predstavljanju aplikacije prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Hrvoje Krmelić koji je pohvalio suradnju Grada Kutine i Razvojne agencije Mrav.