Odobren projekt Crkveni jarak – na Moslavačkoj gori

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je Gradu Kutini projekt uređenja Poučne staze Crkveni jarak na Moslavačkoj gori, te je sklopljen Ugovor o financiranju u iznosu od 699.245,59 Kn. Ukupna vrijednost projekta iznosi 709.052,81 Kn. Projekt je, u suradnji s Razvojnom agencijom MRAV i Turističkom zajednicom grada Kutine, prijavljen na natječaj za provedbu Podmjere 8.5. „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“ – provedba tipa operacije 8.5.2 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“. U ime Grada Kutine Ugovor o financiranju potpisao je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić u Sisku, 1. travnja 2021. godine.

„Današnje potpisivanje Ugovora na razini Županije će omogućiti nova vrijedna ulaganja te ubrzati razvoj ruralnih područja i rast poljoprivredne proizvodnje i na potresom pogođenim područjima. Drago mi je što Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano i sustavno provode niz aktivnosti kojima i na potresom pogođenim područjima osiguravaju pomoć, ali i na području našeg grada. Ukupno do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Sisačko-moslavačkoj županiji isplaćeno gotovo 877 milijuna kuna putem nešto više od 16 400 ugovora“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

Poučna staza „Crkveni jarak“ uređuje se na trasi postojećeg šumskog puta (planinarske staze), kako bi se njegovim uređenjem potaknulo korištenje te se dodatno naglasile edukativne, rekreacijske, turističke i zdravstvene koristi šuma, čineći ih dostupnijima lokalnom stanovništvu. Poučna staza će se opremiti odmorištima, signalizacijom (putokazima) i poučnim info panelima koji će utjecati na podizanje svijesti o važnosti očuvanja šuma i biološke raznolikosti. Ova prekrasna šumska staza koja ima ekstremnu i laganiju rutu, prolazi uz potok i šumske slapove, do arheološkog lokaliteta „Bela crkva“, te do najvišeg vrha Humke, a u povratku do atraktivnog vidikovca Vis.  Početna i završna točka je jezero Mikleuška. Projekt poučne staze „Crkveni jarak“ prvi je u nizu projekata u sklopu inicijative turističkog razvoja Regionalnog parka Moslavačka gora.