Novi vlasnik sanirat će deponiju fosfogipsa i izgraditi solarnu elektranu

Kutinska tvrtka Flamtron d.o.o. kupila je državnu tvrtku DE-FOS d.o.o. Kutina i postala vlasnik deponije fosfogipsa na rubu Parka prirode Lonjsko polje
Na Natječaju CERP-a za kupnju tvrtke DE-FOS d.o.o. Kutina s početnom cijenom od 1 kn kao najbolja ponuda izabrana je ponuda tvrtke Flamtron d.o.o. Kutina od 112 tisuća kn, druga je bila ponuda tvrtke Energoinvest. Obje tvrtke imaju gotovo isti plan
U izjavi za Poslovni.hr, Anto Marković, vlasnik tvrtke Flamtron d.o.o. Kutina rekao je: “Znam da zvuči ambiciozno, no javio sam se na natječaj jer je ta lokacija idealna za projekt velike solarne elektrane koji želim realizirati”. Anto Marković je prije pokretanja vlastite tvrtke prije više od 20 godina bio zaposlen u Petrokemiji te mu je dobro poznat zahtjevan slučaj deponija fosfogipsa.
Projekt sanacije morat će prethoditi projektu solarne elektrane, a kako se javio u zadnji tren, u drugom krugu prodaje udjela De-Fosa, o brojkama zasad ne govori puno.
Na sanaciji se u protekle dvije godine nije radilo pa se nameće pitanje kako se nakon svega u tako težak zadatak namjerava pustiti jedna mala tvrtka, koja ima petnaestak zaposlenih i ostvaruje prema posljednjim dostupnim financijskim podacima oko 12 milijuna kuna prihoda, a bavi se primarno instaliranjem industrijskih strojeva i opreme i razvojem solarnih panela.
Vlasnik Flamtrona kaže kako mu je namjera prihvatiti se oba projekta, a računa da će za sanaciju deponija koji se prostire na čak 160 hektara uspjeti dobiti potporu iz europskih fondova namijenjenih zaštiti okoliša, kao i da će za rješavanje ove eko-bombe imati i podršku lokalne uprave.
To će, kaže Marković, biti doista velik zadatak, jer projekt treba biti dobro pripremljen, a iz cijelog posla, dodaje, nema zarade. Pokaže li se prevelikim zalogajem, za realizaciju projekta solarne elektrane ne isključuje i mogućnost da potraži partnera.
Kutinska tvrtka Flamtron d.o.o. na Natječaju za kupnju državne tvrtke DE-FOS d.o.o. Kutina ponudila je 112 tisuća kn. Ta je ponuda bila bolja od ponude Energovizije pa je započela procedura prijenosa vlasništva tvrtke DE-FOS d.o.o. u čijem je sastavu i deponija fosfogipsa na rubu Parka prirode Lonjsko polje. Kupac se obavezuje dokapitalizirati DE-FOS d.o.o. sa 7 milijuna kn, ali nema izričite obaveze sanacije deponije. U protekle dvije godine država je trebala pripremiti sanaciju, ali… Valjda je lakše bilo tu obavezu koja je određena pravilima EU prepustiti nekom drugom.
DE-FOS d.o.o. tvrtka je nastala izdvajanjem iz Petrokemije uoči njezine privatizacije prije nekoliko godina. Poslovni.hr izvještava kako je za otkup udjela države koji čine 100% temeljnog kapitala De-Fosa, za koji je početna cijena bila 1 kuna, Flamtron ponudio 112 tisuća kuna te je spreman u roku od 30 dana nakon zaključenja kupoprodajnog ugovora dokapitalizirati De-Fos uplatom 7 milijuna kuna.
Natječajem je predviđeno da taj iznos bude strogo namjenski korišten, za financiranje redovitog poslovanja i poslovnog plana De-Fosa. Riječ je, inače o državnoj tvrtki koja nema osigurane prihode i financijsku stabilnost, a za isplate plaća prije privatizacijskih natječaja CERP je priskočio u pomoć s dvije pozajmice od po 1,5 milijun kuna.
Osim toga, opterećujuća je i poslovna misija De-Fosa, kojemu je prepuštena obveza sanacije deponija fosfogipsa, a koji prema procjenama iz doba privatizacije Petrokemije iznosi nekoliko stotina milijuna kuna, što nisu željeli preuzeti Ina i PPD.
Na sve ovo reagirao je Sindikat EKN Petrokemije koji je u Priopćenju za javnost izrazio bojazan za budućnost zaposlenih u DE-FOS-u te je izrazio i sumnju u projekt sanacije deponije fosfogipsa uz napomenu kako je EU nametnula obavezu sanacije takvih odlagališta fosfogipsa.
U proteklih 50 godina proizvodnje mineralnih gnojiva u Kutini iz Petrokemije je na deponiju na rubu Lonjskog polja na površini od 150 ha odloženo oko 9 mil. tona fosfogipa i 2 mil. m3 kisele vode.