Izrada katastra zemljokliza

U Kutini je danas predstavljen projekt RESPONSe. Riječ je o međunarodnom projektu sufinanciranom iz europskih fondova u kojem sudjeluju Hrvatska, Bosna i Hercegovina. Cilj je projekta zajednički rad svih uključenih partnera u rješavanju problema koja uzrokuju klizišta, zemljoklize u regiji. Rekao je voditelj projekta dr. Vlatko Gulam iz Hrvatskog geološkog instituta.

dr. Vlatko Gulam, Hrvatski geološki institut, voditelj projekta

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić izrazio je zadovoljstvo što je Kutina izabrana za sudjelovanje u ovom projektu koji će biti od velike važnosti u budućem planiranju razvoja grada.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Grad Kutina do sada je izdvojio znatna sredstva za sanaciju klizišta koja su ugrožavala ceste. Grad po zakonu ne smiju sanirati klizišta koja ugrožavaju privatnu imovinu. Zato će izrada katastra i karata podložnosti na klizanje tla biti važna u budućem izdavanju građevinskih dozvola, naglasio je gradonačelnik Kutine.

     U okviru projekta do sada je snimljeno 33% površine područja Grada Kutina te će za to područje biti izrađen katastar klizišta i karte podložnosti na klizanje tlva. Uz Kutinu iz Hrvatske u projektu sudjeluju gradovi Brčko i Tuzla iz BiH te Budva iz Crne Gore. Vrijednost je projekta 930 tisuća eura i provodit će se do 2023. godine.