Poljoprivrednici u suradnji s RA MRAV i Gradom Kutinom do EU sredstava

Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić u društvu direktora Razvojne agencije Mrav Tomislava Kojundžića i voditeljice projekata Maje Jankoski obišao je kutinske OPG-ovce kako bi uvidio na koje sve načine nastoje pospješiti svoje poslovanje.

Razvojna agencija MRAV, osim što je potpora poduzetnicima, u isto je vrijeme potpora i poljoprivrednicima i svim sugrađanima u realizaciji EU projekata. U području poljoprivrede poneki vlasnici OPG-ova odluče se za kupnju strojeva, opreme ili pak nastave edukaciju u svom području, a sve uz korištenje sredstava EU.

Jedan od primjera kontinuiranog učenja i usavršavanja je i mlada poljoprivrednica Valentina Vidović koja je 2019. godine dobila nagradu za najbolju poduzetničku priču, bavi se ratarstvom, uzgojem mesne pasmine koza, sadi buče golice i proizvodi bučino ulje, a od 2016. godine bavi se i ekološkim uzgojem ljekovitog bilja, paprene metvice i kamilice te kontinuirano ulaže u svoj OPG. 2020. godine Vidović iskoristila je poticaje EU i putem mjere za mlade poljoprivrednika osigurala sredstva u visini 50.000 eura za nabavku radnih strojeva. Vidović putem svoje fb stranice ValVida plasira svoje proizvode u čiju proizvodnju su uključeni svi članovi njene obitelji, pa se njen OPG može zvati obiteljskim u punom smislu.

S druge strane, Ban putem EU sredstava nabavlja traktor i drugu opremu koja će mu uvelike olakšati obradu zemlje i razvoj njegovih poljoprivrednih aktivnosti.

„Razvojna agencija prosječno godišnje pripremi i do 30 projekata za poljoprivrednike, a trenutno se provodi 20 projekata ukupne vrijednosti 3.500.000,00 kn. Cilj Razvojne agencije, kao i Grada Kutine je biti na usluzi građanima, kontinuirano ih informirati o raznim natječajima i projektima te pomagati pri apliciranju na iste, kao u slučaju gđe Vidović i g. Bana“, rekao je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.