Nacionalni dan invalida rada – uz novi program “Informiraj i aktiviraj”

Od 15.-21. ožujka traje kampanja Tjedan dana s invalidima rada. U kampanju je uključena i Udruga invalida rada Grada Kutine koja ove godine navršava 36 godina svoga rada. U Republici Hrvatskoj se svake godine 21. ožujka obilježava Nacionalni dan invalida rada.
„Obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada vrlo je važno upravo zbog upoznavanja i razvijanja osjetljivosti šire javnosti na prava i interese invalida rada“, rekao je Božidar Cesar predsjednik Udruge invalida rada Grada Kutine. Udruga pokriva šire područje od Velike Ludine do Jasenovca, izdaje svoje informacije i nastoji pomagati svojim članovima, ponajviše u ostvarivanju njihovih prava i pravnim savjetima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Novost u Udruzi je pokretanje programa temeljem javnog natječaja na koji su se prijavili u Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike. Naziv programa je „Informiraj i aktiviraj“, a njegova je voditeljica Jovana Bijelić, koja ima iskustva s vođenjem programa i sličnih projekata u populaciji osoba s invaliditetom. „Kroz ovaj program koji će trajati dvije godine za članove udruge, ali i ostale građane starije populacije, bit će organizirane radionice kreativnog, sportskog i edukativnog, te zabavnog karaktera koje će doprinijeti kvaliteti života naših starijih sugrađana. U vrijeme korone članovima udruge još je teže, a mi im na neki način želimo pomoći i organizirati neke sadržaje koliko možemo poštujući epidemiološke mjere“, rekla je voditeljica programa.  Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji se obrađuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u okviru Registra osoba s invaliditetom, u Hrvatskoj ima 197 366 invalida rada korisnika invalidskih mirovina i naknada s naslova ozljede na radu i profesionalne bolesti. Na širem području Kutine koje pokriva kutinska udruga ima više od 400 invalida rada, dok samih članova temeljem plaćanja članarine ima oko 80. Udruzi se mogu obratiti u slučaju ostvarivanja svojih prava i drugih pitanja a broj telefona je 044 684 930.