Fašnik je spaljen

Iako u Kutini ove godine zbog epidemiološke situacije nije bilo fašnika, Turistička zajednica Grada Kutine u suradnji sa Fašničkom udrugom Kobre i NK Lokomotivom iz Kutinskog sela ipak je organizirala simbolični ispraćaj karnevalskog doba.

Tradicionalno je spaljen fašnik ispred mjesnog doma u Radićevoj ulici, a nije izbjegao niti čitanje presude od strane fašničkog poglavara Ivana Groznog Smuka. Običaj je to kojim slamnata lutka, u nekim krajevima zvana pust, krnja, krneval, završava svoj pokladni život nakon obrednog suđenja za sve svoje grijehe iz protekle godine.
  

Vanja Josić, stručni suradnik za marketing iz Turističke zajednice Grada Kutine rekao nam je kako bi ovo bio 26. po redu fašnik u Kutini da je sve bilo „normalno“. Podsjetio je na dugu tradiciju fašnika kao neizostavnog veselja početkom godine u Kutini kojemu se odazivalo oko 500 sudionika, ponajviše djece Dječjeg vrtića Kutina, ali i gostiju izvana.

Za dobar dio vanjskih gostiju zaslužna je i Fašnička udruga Kobre koja njeguje fašničke običaje u Kutini, posjećuje i druge gradove sudjelujući na njihovim karnevalima, a udruge iz drugih gradova odazivaju se i na kutinski karneval.


  Nažalost ove godine od fašnika ostalo nam je samo paljenje fašnika uz fašnički proglas čiji je autor Ivan Grozni Smuk koji je ovom prilikom također podsjetio na sjajne dane kutinskog fašnika izražavajući žaljenje što manifestacija ove godine neće biti održana.

  Fašnik je dovežen na traktoru do mosta preko Kutinice u Radićevoj ulici, gdje je spaljen i bačen u potok sa svim svojim grijesima.