Obljetnica oslobođenja Bujavice, prvog oslobođenog naseljenog mjesta u Domovinskom ratu

U Bujavici su hrvatski branitelji i građani obilježili obljetnicu oslobađanja tog mjesta. Bilo je prvo oslobođeno naselja u Domovinskom ratu.
14. listopada 1991. godine pripadnici 56. samostalne bojne HV Kutina oslobodili su Bujavicu. Bilo je to prvo oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu i prva pobjednička akcija HV. Tada je započelo oslobađanje Hrvatske.
Stjepan Hrastnik, predsjednik udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata SMŽ pozdravljajući hrvatske branitelje i sve prisutne obilježavanju u Bujavici istaknuo je kako je ovo važan datum iz Domovinskog rata jer je oslobađanjem Bujavice započelo oslobađanje Hrvaske.
Tomislav Kojundžić, izaslanik gradonačelnik Kutine zahvalio je braniteljima na njihovom doprinosu u obrani Hrvatske te je naglasio kako to nikad neće biti zaboravljeno.
Damir Badanjak, predsjednik koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata dodao je kako će u Bujavici biti uređeno spomen-obilježje dostojno prve pobjede u Domovinskom ratu.
Uz hrvatske branitelje u Bujavici su obljetnicu oslobađana obilježili i članovi Udruge maratonaca SMŽ Heroji ne umiru te članovi Moto kluba Vilenjaci Kutina.
Bujavica je bilo prvo oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu. Bila je to prekretnica u obrani Domovine, bila je to prva napadna akcija HV-a i tada je započelo oslobođenje okupiranih dijelova Hrvatske.