Obilježen Dan sjećanja na prvu civilnu žrtvu u Domovinskom ratu

Na današnji dan 30. listopada 1991. dogodilo se raketiranje Kutine prilikom kojega je na gradskoj tržnici u Kutini poginula prva civilna žrtva.

Grad Kutina je prije četiri godine na prijedlog Odbora za branitelje donio odluku o obilježavanju toga dana, a prošle godine tom je prigodom svečano otkrivena spomen ploča postavljena na pročelje škole za prvu civilnu žrtvu i sve civilne stradalnike u Domovinskom ratu.
Zbog posebnih okolnosti, ove godine su obilježavanju prisustvovali gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, zamjenik gradonačelnika Damir Markuš, ravnateljica OŠ Vladimira Vidrića Snježana Coha, Damir Badanjak, predsjednik Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Kutine i Dragutin Pasarić, predsjednik Matice hrvatske u Kutini.

Svi nazočni su kod spomen ploče upalili lampione i prigodnim govorom podsjetili na prvu civilnu žrtvu Domovinskog rata u Kutini.
Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, u pozdravnom govoru podsjetio je na tadašnju situaciju u Kutini koja je imala važan geostrateški položaj u Domovinskom ratu velikim dijelom i zbog kemijske industrije koja je mogla izazvati katastrofu ogromnih razmjera te da je i Kutina u to vrijeme bila grad nad kojim je izvršena zločinačka agresija u kojoj su napadnuti civili unatoč tome što tada nije bila mjesto bojišnice. (izvor:www.kutina.hr)