„Kutinski dani znanosti i umjetnosti“ – održani on-line

Ogranak Matice hrvatske Kutina u suradnji sa Srednjom školom Tina Ujevića tradicionalno u listopadu organizira Kutinske dane znanosti i umjetnosti u spomen na rektora Sveučilišta u Zagrebu, inače Kutinčanina dr. Gustava Barona. Voditeljica projekta je prof. Vesna Jakovljević, a tijekom desetak godina gosti Kutinskih dana znanosti i umjetnosti su bili bivši učenici škole, a danas afirmirani znanstvenici, umjetnici, te ljudi raznih profesija s vidljivim rezultatima na različitim poljima.
  U ovoj godini koja će, nažalost, biti upamćena po pandemiji COVID 19, ova je manifestacija održana on line, a gosti su bili mr. sc. Gordana Barudžija i doc.dr.sc. Anđelo Maly koji su svoje titule stekli na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.
 

Gordana Barudžija učenicima SŠ Tina Ujevića poznata je i kao jedna od inicijatorica Spajalice, karitativne akcije koja je postala prepoznatljiva tijekom godina s ciljem pomoći potrebitima. Trenutno je zaposlena kao viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje, a autorica je brojnih radova na temu promicanja kršćanskog odgoja i vrednota, ali i na temu nastavničkih kompetencija za vjeronauk kao školski predmet.
   Doc. dr. Anđelo Maly po završetku studija radio je kao asistent pri Katedri svetog pisma Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, a od listopada 2016. kao poslijedoktorand honorarno predaje na Katedri KBF-a u Zagrebu, te je duhovni asistent u župi Muke Isusove u Vukomercu. Također je autor brojnih znanstvenih radova svoga područja.


  Goste Kutinskih dana znanosti i umjetnosti, njihov životni i znanstveni put, predstavili su svojim novinarskim radom Dora Brozović i Bruno Pavličić, za koordinaciju je bila zadužena prof. Vesna Jakovljević, članica Ogranka MH Kutina, te Krešimir Pavličić.
   Gordana Barudžija zahvalila je na pozivu i izrazila zadovoljstvo ovim druženjem u školi za koju ju vežu srednjoškolski dani, ali i prvi radni dani kao prof. vjeronauka. Kao važnu na njezinom početnom profesionalnom putu istaknula je “Spajalicu” i volontersko humanitarni rad s djecom Oborova, te rad s mladima u kutinskoj župi. Danas dobro surađuje s profesorima vjeronauka i prati njihov rad, a radi i na doktoratu koji je vezan uz žene u Katoličkoj crkvi. Često se u znanstvenom smislu o ženama govori kao objektima, a ona želi dati važnost istraživanju teologinja koje su dale velik doprinos crkvi u Hrvatskoj. Papa Franjo, kako je istaknula, ima razvijenu brigu i brižnost o ranjivim skupinama u crkvi te je završila njegovim motivacijskim riječima koja su upravo na tragu njezina predmeta istraživanja.
  Vlč. Anđelo Maly nastavio se na priču Gordane Barudžije, te naveo lijepe uspomene iz srednje škole koju je započeo u Kutini. Svoj je životni put opisao kao nepredvidiv, u Rimu je proveo trećinu svojega života gdje je i stekao diplomu na postdiplomskom, što smatra zanimljivim danima svoga života. Osim što je svećenik, Anđelo Maly istaknuo je studij svetog pisma, a trenutno sudjeluje na izradi svetog pisma na standardni hrvatski jezik kako bi vjernicima bilo što jasnije. Vodič je i u Svetoj zemlji, gdje je boravio i učio židovski jezik i kulturu.
Kako bi približio svećenički poziv ljudima sudjelovao je i u kulinarskom show programu „Tri dva jedan kuhaj“ jer je kuhanje njegov hobi.
 „Sačuvajte svoju vjeru, vjerodostojnost, iskrenost i dođite do cilja do kojeg vas život nosi“, zaključio je Anđelo Maly.
 

Prof. Katarina Brkić članica OMH Kutina pozdravila je sudionike on line prezentacije, te se prisjetila Gordane i Anđela kakvi su bili nekada, kao učenici ove škole. Prof. Vesna Jakovljević tom je prilikom rekla kako je ovo povijesni trenutak da kutinska Matica Hrvatska radi i na ovaj način, te da smatra privilegijom surađivati na ovom projektu koji su realizirali zahvaljujući bivšem i sadašnjem ravnatelju škole Jakovu Novokmetu i Saši Samboleku.
Predsjednik OMH Kutina Dragutin Pasarić završio je riječima o važnosti ovog događaja za MH, podsjećajući na povijest Kutinskih dana znanosti i umjetnosti, te spominjući uz Gustava Barona i istaknute teologe ovog područja poput msgr Vladimira Stankovića.
Ravnatelj škole, Saša Sambolek, svima je zahvalio na sudjelovanju i pozvao na događaj i sljedeće godine.