“Kad odrastem bit ću bogatašica” – izložba u Muzeju Moslavine

U Muzeju Moslavine u Kutini otvorena je audio vizualna izložba „Kad odrastem bit ću bogatašica“ autorica Ane Opalić i Barbare Matejčić. Izložba je trebala biti otvorena u sklopu Festivala Djevojke su čudne, no zbog nepovoljne epidemiološke situacija u Muzeju Moslavine izložba je prolongirana, a građani ju mogu pogledati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10-13 sati, te utorkom i četvrtkom od 17-19 sati.   
  Predmet ove izložbe zapravo su umjetnički radovi na temu želja romske djece koja sanjaju svoje snove.
 

  Materijali za izložbu prikupljeni su tijekom prošloga ljeta u različitim dijelovima Hrvatske, a čine ih niz fotografija iz romskih naselja koje prikazuju uvjete od kojih polaze romska djeca. Na fotografijama uglavnom nema ljudi, one govore same za sebe, pričaju priču o različitim startnim pozicijama ove djece koja moraju biti iznimno snažna i nepokolebljiva Da se izdignu i ostvare svoj san.
  

Kamera je okrenuta prostoru za razliku od stereotipnog snimanja nasmiješene romske djece, naglašavaju autorice ove izložbe. Cilj im je ukazati na korelaciju između uvjeta stanovanja i obrazovnih mogućnosti s druge strane. Autorice ovom izložbom na neki način žele senzibilizirati javnost, ali i odgojno obrazovne djelatnike i odgajatelje, društvo u cjelini na bolje razumijevanje ove djece. 
 Ono što romska djeca žele, iz razgovora autorica s njima tijekom raznih radionica, uglavnom je da budu bogata. Podrobnije objašnjavajući što misle pod tim bogatstvom ističu svoju sobu s radnim stolom, hranu, odjeću, obuću.
  “Naša postignuća nisu isključiva posljedica našeg truda i rada – dobar dio toga odredile su naše startne pozicije – kao što i oni koji su imali manje sreće u životu nisu nužno jedini krivci za vlastitu nesreću“, zaključuje Barbara Matejčić.