Gradsko vijeće Kutine: 15. studenog – izbori za VMO

Gradsko vijeće Kutine održalo je prvu sjednicu nakon ljetne stanke. Vijećnici su bili aktivni na aktualnom satu, te se raspravljalo o brojnim temama, ponajviše infrastrukturi na području Grada Kutine. Usvojeno je polugodišnje izvršenje proračuna koje je objasnio pročelnik za financije Ivan Crnac.

„Ako uzmemo u obzir situaciju s korona virusom možemo biti zadovoljni. Kad smo donosili proračun za ovu god bili smo optimistični i sanirali sve manjke, ali s pandemijom  je došla nova situacija. Morali smo pomoći gospodarstvu, te smo tako imali rebalans u travnju. Tada smo sve manifestacije smanjili i osigurali poduzetnicima pomoć oko 1,3 mln kn. Smanjen je porez na dohodak oko 9 % što nije značajno utjecalo, oslobodili smo poduzetnike u nekim naknadama, vodili smo brigu da nam likvidnost ne bude narušena. Višak je 7 mln kn za prvo polugodište što daje nadu da bi do kraja godine mogla biti dobra situacija s proračunom“, rekao je pročelnik za financije.
 

Na sjednici je usvojena odluka o raspisivanju izbora za vijeće mjesnih odbora na prijedlog gradonačelnika Zlatka Babića. Izbori će se održati 15. studenog ove godine.
„Praktički je to točno četiri godine nakon što su bili izbori za vijeća mjesnih odbora. Članovima VMO ističe mandat i moramo ići u nove izbore. Nositelji organizacije i troškova izbora je Grad Kutina, a oni će se provesti u 25 vijeća mjesnih odbora gdje imamo ukupno 147 vijećnika. U većim mjesnim odborima ima 11 članova, pa sve do najmanjih vijeća od samo 5 članova. Nadam se da će se sve stranke dobro pripremiti za ove izbore i u neku ruku to je uvertira u lokalne izbore koji će biti u 5. mjesecu sljedeće godine“, rekao je gradonačelnik Babić.
Predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić dodao je kako je riječ o vrlo važnim izborima za sama prigradska naselja. Predsjednici mjesnih odbora imaju važnu ulogu, a to je da će u četiri godine voditi brigu o svojim suseljanima i mještanima, te ukazivati na njihove probleme i potrebe.


 Među točkama dnevnog reda našle su se i tehničke odluke o analizi stanja sustava civilne zaštite na području Grada Kutine kao i plan razvoja toga sustava u trogodišnjem razdoblju. Pročelnik ureda gradonačelnika Robert Kolenc rekao je kako je više riječ o usklađivanju nego o nekim značajnijim izmjenama. „Ove je godine civilna zaštita došla je do izražaja i mi se kao grad prilagođavamo toj situaciji. Odluke koje smo donijeli su tehničkog karaktera, morali smo donijeti plan rada za tri godine. Prošle godine civilna se zaštita se nekako „provlačila“, a sada smo joj povećali budžet zbog cijele situacije nastale s COVID-om 19.“, rekao je Kolenc. Vijećnici su tom prilikom izmijenili i dopunili statut Pučkog otvorenog učilišta, te usvojili odluku o produljenju strategije razvoja Grada Kutine za programsko razdoblje 2014.-2020.
Gradsko je vijeće na sjednici je obaviješteno kako su Damir Markuš koji obnaša funkciju zamjenika gradonačelnika, te vijećnik Dražen Burić napustili HSP na čijoj su listi ušli u Gradsko vijeće, te su prešli u stranku Demokratski pokret, no i dalje nastavljaju svoj rad u Klubu vijećnika koji su činili zajedno s MOSTOM, a čiji je predsjednik Ivica Glibo (MOST).