U Kutini nema aktivnih slučajeva zaraze corona virusom, epidemiloška situacija vrlo dobra

Na području Sisačko-moslavačke županije danas nema novih slučajeva zaraze corona virusom COVID-19.
Od početka pandemije na području Grada Kutine 49 osoba oboljelo je bolesti izazvane zarazom virusom COVID-19. Na bolničkom su liječenju bile 4 osobe, a smrtnih slučajeva na području Kutine nije bilo. Aktivnih slučajeva zaraze u Kutini trenutno nema, do sada je 385 osoba u Kutini bilo u samoizolaciji, a trenutno ih je 8 u samoizolaciji.
U COVID ambulanti kod Doma zdravlja Kutina do sada su obavljena 1236 testiranja na corona virus. S obzirom na broj testiranja i broj slučajeva zaraze epidemiloška situacija u Kutini je vrlo dobra. Istaknuto je to na konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite Kutina.
Gradonačelnik Kutine podsjetio je da su prve mjere protiv širenja zaraze virusom COVID-19 u Kutini uvedene 11. ožujka. Zahvalio je građanima što su bili odgovorni pa i danas na području Kutine imamo zadovoljavajuću epidemiološku situaciju na području Kutine. „Počela je i nastava u školama na području Kutine po modelu A i škole uglavnom rade u dvije smjene. Gdje je moguće osigurati distancu nastava se u školama odvija bez obaveze nošenja maski za učenike.“, rekao je Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine.
Damir Markuš, načlenik Stožera CZ Kutina dodao je kako gradski Stožer slijedu upute Nacionalnog Stožera CZ i Stožera CZ SMŽ te je zamolio građane da budu odgovorni u pridržavanju uputa i mjera zaštite kako bismo što prije izašli iz ove koronakrize.
Dr. Marija Starčević, epidemiologinja u Domu zdravlja Kutina istaknula je kako se preporuke od početka epidemije mijenja. „Riječ je o pandemiji novog virusa pa se tako mjere i preporuke mijenjaju i ovise o novim saznanjima o virusu. Tako je liječenje skraćuje na 10 dana sa srednjom kliničkom slikom, a samoizolacija traje 14 dana. Pacijenti sa blažom kliničkom slikom postaju nezarazni nakon 10 dana. Pandemija je dinamična pa se tako mijenjaju i mjere i preporuke.“
Dr. Marija Starčević zahvalila je građanima na odgovornom ponašanju i suradnji sa Stožerom CZ, epidemiolozima i Domom zdravlja, jer bez te suradnje ne bismo imali dobre rezultate u suzbijanju pandemije. „Imamo i neodgovornih pojedinaca, koji svojim neodgovornim ponašanjem mogu prenijeti zarazu na druge osobe. Takvo neodgovorno ponašanje mora biti sankcionirano, ali velika većina građana surađuje u provođenju mjera za suzbijanje pandemije.“ Istaknula je dr. Starčević i pozvala sve građane da i dalje budu odgovorni, osobito na obiteljskim druženjima. Dodala je kako počinje i sezona gripe te je pozvala građane da se cijepe protiv gripe. „Liječnici obiteljske medicine naručili su dovoljne količine cjepiva protiv gripe.“, dodala je dr. Starčević.
Dom zdravlja Kutina funkcionira normalno i sve službe rade normalno, istaknula je Sanja Habek, ravnateljica Doma zdravlja Kutina. Podsjetila je kako je još uvijek obaveza da se pacijenti prije dolaska u Dom zdravlja naruče kod svog osobno liječnika. „Na taj način štitimo zdravstveno osoblje, ali štitimo sami sebe i obitelji.“, naglasila je ravnateljica te je dodala kako se u Domu zdravlja Kutina mogu koristiti usluge specijalista koji dolaze u Kutinu. Osvrnula se i na slučaj zaraze jednog djelatnika Hitne pomoći Kutina. „Dva tima su bila u samoizolaciji i nakon otkrivanja slučaja, prostor Hitne pomoći je dizinficiran i odmah je nastavljen redovan rad hitne pomoći u Kutini.“
Ravnateljica DZ Kutina zahvalila je svim pacijentima i građanima na disciplini i odgovornosti koju pokazuju „Znamo da nije jednsotavno, ali svima hvala, jer to je u interesu svih nas i veliki je uspjeh da trenutno na području Grada Kutine nemamo aktivnih slučajeva zaraze i oboljelih građana od bolesti COVID-19.“, zaključila je ravnateljica DZ Kutina.
Ivica Vuksan, pomoćnik načelnika Policijske postaje Kutina izvijestio je kako je od početka epidemije policija provela 798 provjera pridržavanja mjera samoizolacija te 705 provjera mjere liječenja u kući. U proteklih 6 mjeseci građani su Policiji prijavili 7 slučajeva kršenja mjera samoizolacija, a u redovnom su postupanju policije utvrđena još tri slučajeva kršenja samoizolacije. Građani su prijavili i dva slučaja nenošenja zaštitnih maski, a potvrđen je jedan slučaj nepridržavanja ove zaštitne mjere.
Gradonačelnik Kutine i članovi Stožera CZ Kutine zahvalili su građanima na suradnji i odgovornom ponašanju te su na kraju konferencije za novinare poručili #budimoodgovorni #ostanimoodgovorni, jer tako štitimo sebe i osobe u našoj okolini.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine
Damir Markuš, načelnik Stožera CZ Kutina
Dr. Marija Starčević, epidemiologinja u Domu zdravlja Kutina