Škole i vrtići u novim okolnostima – povjerenje i dobra komunikacija od presudne su važnosti

Odgojno obrazovne ustanove s područja Grada Kutine spremne za za novu pedagošku godinu. Škole i vrtići u suradnji s Gradom prilagodile su se propisanim mjerama u novim okolnostima i školska godina može početi. Ono što se traži od svih dionika odgojno obrazovnog procesa je odgovornost, kooperativnost i strpljenje jer riječ je o okolnostima koje su nove za sve, djecu, roditelje, ravnatelje škola i sustav u cjelini.


  Osnivač kutinskih škola i vrtića je Grad Kutina gdje je danas i održana konferencija za novinare vezana uz početak školske godine. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić pozvao je roditelje na suradnju u novonastalim okolnostima koje traže određenu prilagodbu i dobru komunikaciju nastavnika i roditelja jer pitanja će u početku zasigurno biti. „Do promjena je došlo u Osnovnoj školi Vladimira Vidrića koja je svoj jednosmjenski rad zamijenila radom u dvije smjene, dok su se sve ostale škole koje su bile u dvosmjenskom radu prilagodile preporukama na svoj način. Nema jednoobraznog načina rada već se svugdje gledaju specifičnosti škole. Moramo biti strpljivi, ne smijemo dizati paniku i posebno trebamo biti pažljivi prema prvašićima kojima je ovo prvi susret sa školom gdje će njihov najveći oslonac biti njihovi učitelji“, rekao je gradonačelnik Kutine.
  Kako je rekla voditeljica aktiva ravnatelja Snježana Coha kutinske škole nastavu će održavati po modelu A, odnosno nastavom u školama, no u nekim slučajevima kombinirat će se i model C odnosno on line nastava.
  

Preporuka i naputaka je puno, od organizacije školskih klupa, ulaska i izlaska iz škole, dezinfekcije i mjerenja temperature na ulasku u školu i kod kuće, boravka na školskom hodniku, do preporuka oko podjele obroka, prijevoza i produženog boravka koji će biti organiziran samo za učenike prvih razreda. Ravnatelji svake škole ove će preporuke prilagoditi uvjetima u svojoj školi, a cijeli aktiv ima dobru komunikaciju. „Škole će redovito na svojim stranicama objavljivati sve informacije vezane uz COVID i molimo roditelje da prate stranice škola gdje će saznati sve, od podjele udžbenika, pa nadalje. U skladu s preporukama je organizirana i nastava kako bi se izbjegla veća fluktuacija učitelja. Ravnatelji i stručne službe kao i grad Kutina svi su se potrudili oko organizacije nastave i apeliram na roditelje da nas podrže u pridržavanju ovih mjera“, rekla je Snježana Coha.
 

U Dječjim vrtićima na području Kutine promjena je manje, budući da su vrtići radili gotovo tijekom cijelog razdoblja pandemije, te su mjere dijelom proširene i prilagođene današnjim uvjetima. Ravnateljica Dječjeg vrtića Kutina, Sandra Todorov kazala je kako protekla tri dana svi poštuju nove mjere koje su bile i ljetos na snazi. „I dalje se dakle traži što kraći boravak roditelja unutar ustanove, uz dezinfekciju i potreban razmak. Odgajatelji će po novome nositi maske kad borave izvan skupine ili u hodniku, ali u skupinama će biti bez maski. Pažnja će se obraćati i na temperaturu koja ne smije biti veća od 37.3, te je iznad toga potrebno kontaktirati liječnika te slijediti dalje upute i preporuke“, rekla je Todorov.
 

  Pročelnik za društvene djelatnosti Grada Kutine, Željko Tomičić pojasnio je kako je Grad osigurao dodatna sredstava za nabavku maski za sve učenike škola kao i za vizire za sve zaposlenike u školama. „Molimo roditelje da bar za prvi dan djeca ponesu maske od svoje kuće dok ih ne dobiju unutar same škole. Modelarski centar Kutina izrađuje oko 150-200 vizira za osnovne škole i vrtiće, a ako bude potrebe i za srednje škole i vrtiće“, rekao je Tomičić.
  Pročelnik navodi kako je prijevoz učenika posebno pitanje, zbog miješanja učenika gdje važe posebne preporuke te ih svaka sredina nastoji prilagoditi svojim uvjetima. „Nemoguće je da svaki razred ima svoj autobus ali na sve načine nastojat će se smanjiti mogućnost kontakata. Tako će primjerice jedan 5. razred OŠ Mate Lovraka biti izmješten u PŠ Kutinska Slatina i bit će osiguran odvoz i dovoz tih učenika“, rekao je Tomičić.
Zaključio je kako je Grad Kutina i ove godine izdvojio 1,3 mln kn za školske udžbenike u vidu vaučera, što je jedna od olakšavajućih stvari za roditelje.
 

Svi sudionici ove konferencije pozvali su roditelje i djecu na strpljenje i suradnju s nastavnicima i ravnateljima škola koja će biti ključna kako bi svi zajedno djeci mogli osigurati što kvalitetniju nastavu u novonastalim okolnostima. „Situacija će se pratiti iz dana i dan, kao i sve nove preporuke, te će se na kutinskom području nastojati osigurati što sigurniji model boravka u školama i vrtićima“, zaključio je gradonačelnik.