Iz Kutine zaprimljeno samo 16 prijava na Natječaj za obnovu obiteljskih kuća, iz Petrinje 12 puta više

Na Natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća iz Kutine se prijavilo 16 građana. Fond je zaprimio ukupno 7386 prijava, Najviše je prijava stiglo iz Zagreba te iz Petrinje – 188. S područja SMŽ zaprimljeno je 528 prijava građana.
Iz do sada zaprimljenih podataka, kako ću priopćili iz Fonda, po kući je u prosjeku zatraženo oko 70-ak tisuća kuna, što znači da je u većini slučajeva planirana primjena više mjera energetske obnove. Građani koji planiraju provoditi ove projekte sredstva najčešće žele uložiti u postavljanje toplinske izolacije i zamjenu stolarije. Ove mjere omogućuju i najveće uštede energije jer sprječavaju energetske gubitke, a ujedno osiguravaju i zdraviji život u obnovljenim kućama.

Najviše je prijava stiglo iz gradova, odnosno mjesta i općina – Zagreba, Petrinje, Varaždina, Vukovara, Osijeka, Karlovca, Otočca, Čakovca, Slavonskog Broda, Požege, Bjelovara.
Ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Javnog poziva je premašen u odnosu na ukupni raspoloživi iznos planiranih financijskih sredstava od 210.900.000,00 milijuna kuna. Slijedom prekoračenja postavljene vrijednosti sustav za e-prijave Fonda je sistemski privremeno zatvorio poziv te onemogućio daljnje zaprimanje novih prijava.
Obzirom da određeni broj zaprimljenih zahtjeva sadrži nepotpunu dokumentaciju, postoji mogućnost daljnjeg zaprimanja zahtjeva sukladno uvjetima iz Javnog poziva o čemu ćete biti obaviješteni na stranicama Fonda.
Po analizi prispjelih prijava u narednom razdoblju Fond će utvrditi broj prihvatljivih zahtjeva za sufinanciranje kao i zatražena sredstva Fonda te ukoliko se utvrdi da nisu utrošena sva planirana sredstva, Javni poziv će biti ponovno otvoren za zaprimanje novih prijava.
Fond planira objaviti novi javni poziv u 2021., tako da će se svi zainteresirani građani imati prilike prijaviti i u sljedećoj godini.